RAZGOVOR Gradonačelnik Tonći Bilić: Vjerujem da ima nade za bolju zdravstvenu skrb u našem gradu

Kormilo Makarske je nepunih pet mjeseci u rukama gradonačelnika Tonća Bilića. Turistička sezona je odrađena, a rezultati govore da je bila uspješna. To zadovoljstvo prvi čovjek Grada želi prenijeti i na sve one poslove koji se smatraju gradskim. Povodom Dana grada Makarske razgovarali smo s njim o tim temama kao i planovima, a kako ističe, uvijek su u prvom planu građani, da im život bude kvalitetan, a Makarska gostima omiljena turistička destinacija.

 U lipnju kada ste postali gradonačelnik najavili ste odmah po završetku sezone njezinu temeljitu analizu? Puno je prigovora kako je sadašnja slika Peškere i plaže daleko od one kakvu bi Makarska trebala imati?

-Premda građani još uvijek ne mogu osjetiti rezultate, puno toga je pokrenuto u zadnja četiri mjeseca, a i detektirani su glavni problemi. Podatak od milijun i pet tisuća turističkih noćenja je podatak koji svakog veseli, a vjerujem da ćemo dogodine premašiti tu brojku.

Na zadovoljstvo svih nas sezona još traje, i gostiju će biti do sredine studenoga, ali mi već sad pripremamo određene programe za slijedeću turističku sezonu. Prioriteti su sređivanje stanja na gradskoj plaži, pa već mogu najaviti široj javnosti, a kako bi se uključilo što više građana u javnu raspravu upravo o ovoj temi. Prijedlog odluke bit će dostupan  na gradskoj web stranici tako da će građani moći aktivno sudjelovati. Što se tiče Peškere, u tijeku u razgovori i realizacija zahtjeva prema nadležnim institucijama u cilju vraćanja prostora Peškere u vlasništvo Grada Makarske. U svakom slučaju, tijekom zimskog perioda, nakon što nadležni odrade svoj dio posla, donijet ćemo odluke, i to do sljedeće turističke sezone.

 Hoteli: Miramare se uređuje, za Romanu sve činimo za rješenje imovinsko-pravnih odnosa

 Hoteli Miramare i Romana su privatne investicije ali građani se pitaju zašto Grad nešto ne poduzme da se završe objekti i započeta gradilišta?

-Prije dvadesetak dana razgovarao sam s vlasnikom hotela Miramare Miljenkom Pivcem i njihova želja je da do početka sljedeće sezone hotel dovedu u funkciju i prime prve goste. Koliko vidim, uređenje unutrašnjosti Miramarea počelo je prije dva tjedna, a radovi se pomalo vide i na vanjskom dijelu.

Problemi vezani za izgradnju hotela Romana nisu u nadležnosti Grada već državnih institucija. Za slijedeći sam tjedan, 28. listopada, dobio poziv na sastanak u Agenciji za investiranje i konkurentnost RH. Pozvani su još ministar turizma, ministar pravosuđa, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, predstavnik Državnog odvjetništva RH, Centar za restrukturiranje, Državni ured za upravljanje državnom imovinom, Hoteli Makarska d.d. i odvjetnici stranaka u postupku. Tema je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa koji su ujedno i glavna prepreka za rješavanje ovog problema, odnosno nastavak gradnje hotela Romana.

Radovi na lukobranu su nastavljeni?

-Točno, investitor je županijska Lučka uprava. Trenutno se radi na nasipanju vanjskog dijela lukobrana, a nakon toga slijedi ugradnja propusta. Prema najavama investitora lukobran bi trebao biti završen do ljeta 2014., čime grad dobiva 110 komercijalnih vezova, ali u punoj funkciji i sjaju bit će do sezone 2015.

Žičara na Biokovo: Sve bliže lokacijskoj dozvoli

 Prostorni plan PP Biokovo preduvjet je za gradnju žičare. Ima li pomaka?

-Prethodna javna rasprava bila je u srpnju ove godine i prema izjavama nositelja izrade Prostornog plana javna rasprava bi trebala biti održana do kraja ove godine. Prema informacijama koje smo dobili u Ministarstvu graditeljstva  i Ministarstvu zaštite okoliša, iako nije usvojen Prostorni plan Parka prirode Biokovo, Grad može i hoće ići u ishodovanje određenih studija koje su preduvjet za dobivanje lokacijske dozvole. Ali, to je zahtjevan i složen posao koji traje od šest mjeseci do godinu dana. Prema PP grada Makarske polazište žičare za Biokovo je na Zagonu, na mjestu gdje je bila balirna stanica.

Grad Makarska nije zadovoljan radom LAG-a Adrion. Što dalje?

-Nakon svih događanja na izbornoj skupštini, na inicijativu Grada Makarske održan je sastanak s predstavnicima Općine Tučepi, predsjednikom Nadzornog odbora i predsjednikom Skupštine LAG-a Adrion. Tom prilikom izrazili smo naše nezadovoljstvo odnosom pojedinih predstavnika Upravnog odbora LAG-a prema Gradu Makarskoj nakon promjene vlasti u lipnju ove godine. Također smo upozorili na nepravilnosti koje bi sve nas mogle koštati dobivanja zabrane korištenja sredstava na pet do sedam godina. Iznijeli smo naše stajalište i prijedlog kako razriješiti trenutnu situaciju pa ćemo vidjeti. Radi zaštite interesa Grada i predstavnika sa područja Makarske, ako bude potrebno, istupit ćemo iz LAG.a Adrion.

Građani s pravom negoduju i kažu da je od Doma zdravlja ostala samo zgrada, za sve se mora u Split. Ima li nade za bolju zdravstvenu skrb u našem gradu?

-Vjerujem da ima nade za bolju zdravstvenu skrb u našem gradu. Grad Makarska je 21. listopada poslao pismo ravnatelju županijskog Doma zdravlja i ministru zdravstva. Iznijeli smo najoštriji protest i naveli da se Ispostava Doma zdravlja u Makarskoj kroz sve ove godine zaobilazila i sustavno su se ignorirale potrebe za adekvatnom zdravstvenom zaštitom stanovnika ovog područja. Tražimo da se prestane s dosadašnjom politikom  Uprave Doma zdravlja prema Ispostavi Makarska.

Stipendije: Bit će planirane u gradskom proračunu za 2014.

Već je vrijeme za radove po gradskim ulicama i trgovima. Kakav je plan?

-Svi radovi započeti prije turističke sezone, nastavit će se ugovorenom dinamikom. Tu prvenstveno mislim na izgradnju oborinskih voda u Splitskoj i Zagrebačkoj ulici, a uskoro će započeti i radovi na uređenju nogostupa u Ulici Ante Starčevića, od Velikih vrata do autobusnog kolodvora. Za ove radove je bio raspisan javni natječaj i izabran izvođač prije ljeta. Trenutno su u izgradnji ulice za objekte POS-a, a koje trebaju biti završene do sredine studenog. Raspisan je javni natječaj za izgradnju treće trake kao spoj tih ulica sa državnom cestom D8.

Ima li naznaka kada će početi uređenje Gradske vijećnice?

-Arhitektonsko rješenje gradske vijećnice je u izradi i u proračunu za sljedeću godinu pokušat ćemo osigurat sredstva za njezino uređenje. Koliko novca će biti potrebno znat ćemo nakon dostave projekta i troškovnika od strane arhitekta.

Zna li se što će biti u prostoru Merkura na Dugišu?

-Stručne gradske službe dobile su zadatak da snime postojeće stanje u objektu te da predlože arhitektonska rješenja. Sasvim sigurno će dio prostora u zgradi dobiti udruge iz kulture. Radovi na uređenju interijera će započeti početkom iduće godine jer u gradskom proračunu moramo prije osigurati sredstva za tu namjenu.

Mi smo gradska vlast koja radi na dobrobit građana

Najavili ste davanje stipendija. Radi li se nešto na tom planu?

-Nakon što napravimo rebalans gradskog proračuna, plan je do sredine studenoga, predvidjet ćemo stavku za stipendije. Nažalost, unatoč silnoj želji da to bude već sada, nismo u mogućnosti jer ta su sredstva već trebala biti planirana. Za iduću godinu nema razloga da se ne izvrši obećanje koje smo dali mladim Makaranima.

Uoči proslave Dana grada Makarske što poručujete Vašim sugrađanima?

-  Iako je od preuzimanja vlasti proteklo tek nekoliko mjeseci, mislim da smo već pokazali da želimo raditi na drugačiji način i da se promjena već osjeti. Želimo grad po mjeri svih naših građana kojima ćemo dati priliku da se aktivno uključe u predlaganje rješenja vezanih za važne gradske probleme. Spremni smo zasukati rukave za bolju Makarsku. I na kraju, u svoje ime i u ime mojih zamjenika Lori Veličković i Miroslava Družianića, svim građankama i građanima Makarske čestitam Dan grada!

Piše Jasna Morović    Foto IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh