Dani otvorenih vrata GCOM: Zavirite u živčani sustav Grada Makarske

Tjedan u kojem se različitim događanjima obilježava Dan Grada Makarske dobra je prilika za sve građane da se izbliza upoznaju sa radom Gradskog centra za obavješćivanje Osejava, koji je svakog dana do nedjelje od 8 ujutro pa do 18 sati otvorio svoja vrata svim zainteresiranim posjetiteljima.  U pitanju je, slobodno možemo kazati, ‘živčani sustav’ Grada Makarske kroz kojeg dnevno prolazi na stotine, pa i više, informacija koje prikupljaju i prenose četvorica operatera – Danijel Nemčić, Vedran Brajković, Slobodan Jerkušić te Tihomir Barač, na čelu s voditeljem centra Nikšom Vidošem.

Naime, unutar GCOM-a se, između ostalog, nalazi komunikacijsko središte komunalnog redarstva , telekomunikacijsko upravljačko središte komunalnih službi, poduzeća ili udruga koje centar_osejava221013_017raspolažu radijskom vezom, u pitanju je osim toga i centar koji trenutačno prenosi sve važne gradske informacije po pitanju prometa, događanja ili problema sa strujom, vodom, a s druge strane istovremeno koordinira poslovima zemaljskog operatera za potrebe helikopterskog prometa ili slobodnog turističkog letenja.S druge strane, sam centar uz svu opremu rasplaže vlastitim agregatom za slučaj nestanka električne energije, unutar zgrade centra nalazi se i mjesto za sastanke kriznog stožera, kuhinja i spavaonica tako da centar zapravo može funkcionirati autonomno čak i da sve oko njega na duže vrijeme ostane bez struje.

Sve ovo što spominjemo, pak, samo je dio onoga što će posjetitelji idućih dana moći vidjeti upute li se prema centru smještenom na Osejavi, a među prvim posjetiteljima Dana otvorenih vrata našla se i novinarska ekipa Makarskog primorja.- Zadovoljni smo jer su se ljudi očito zainteresirali, pa su nam počeli dolaziti od ranog jutra. Prvi su nam posjetitelji bili Splićani koji centar_osejava221013_019su pročitali za Dan otvorenih vrata te došli pogledati kako to izgleda kod nas. Dolaze nam i svakodnevni šetači kroz Osejavu, a ovih će dana u obilazak stizati i razredi iz osnovnih škola tako da ćemo, kako stvari stoje, imati posla oko prezentacija našeg sustava kojim se, možemo to slobodno reći, ponosimo. Uz izuzetak velikih centara poput Zagreba te grad Varaždin samo je Gradski centar za obavješćivanje Osejava ovako kvalitetno opremljen, govori nam voditelj GCOM Nikša Vidoš, koji je priredio prezentaciju mogućnosti centra i našoj ekipi. U svakom slučaju, za vidjeti ima štošta: S tehničke strane, vrlo su interesantne prezentacije rada Seizmološke postaje Makarskog primorja, koja je proradila početkom ove godine postavljanjem posebnog uređaja, seizmografa, koji prati i bilježi pomicanja u Zemljinoj kori i tisućama kilometara daleko, tako da su makarski operateri, za primjer, u stanju zabilježiti potrese i u drugim zemljama – nedavno je, za primjer, jaki potres u Grčkoj vrlo jasno zabilježen i na našoj postaji na Osejavi.

Zatim, posjetitelji će se moći isto tako upoznati s radom ultrazvučne meteorološke postaje, kao i radarskim sustavom za monitoring bračkog i hvarskog kanala te praćenje zračnog centar_osejava221013_006prometa, dok kao posebno zanimljivo ističemo Videonadzorni središnji sustav Grada Makarske i Parka prirode Biokovo kroz prezentaciju protupožarnih kamera, zatim videonadzornih, sigurnosnih, panoramskih kamera, kao i posebne kamere za praćenje meteorskih pojava na nebu. Svima koji posjete centar tijekom Dana otvorenih vrata bit će, također, prezentiran i sustav radijskih veza Gradskog centra za obavješćivanje, kao i značenje te korištenje telefonskih brojeva županijskog centra 112 te broja 08000 112 na kojeg se 24 sata dnevno javljaju operateri GCOM-a .

O.Franić/IvoR

Traže se djelatnici za makarski Baywatch

Obzirom da je voditelj centra Nikša Vidoš ujedno i koordinator spasilačke službe na moru, odnosno makarskog Baywatcha, u centru je također izložena oprema koju koriste spasioci na centar_osejava221013_012makarskim plažama. Ukoliko među budućim posjetiteljima ima onih koji misle da bi ljeti mogli kvalitetno obavljati posao spasioca na plaži, odnosno biti članom makarskog Baywatcha, Dani otvorenih vrata ujedno su i sjajna prilika za dobiti lijepo plaćen sezonski posao. – Kako je već poznato, mi smo prvi u županiji dobili Procjenu sigurnosti plaže, prema kojoj je predviđeno da na makarskoj plaži treba biti 10 spasilačkih tornjeva i ukupno 20 djelatnika. Iako smo kvalitetu rada doveli na vrlo visoku razinu, činjenica je da danas i tornjeva i spasilaca imamo duplo manje nego što je potrebno. Međutim, ako netko od, recimo, makarskih srednjoškolaca koji su blizu 18. godine života smatra da bi ljeti mogao raditi taj posao, kod nas može odmah ispuniti pristupnicu, pa kroz neko vrijeme pristupiti liječničkom pregledu i ukoliko zadovoljava kriterije, iduće sezone imati jedan lijepo plaćeni posao, kazao je voditelj Vidoš.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh