Izvještajno-tematska konvencija makarskog SDP-a

Na Konvenciji makarskog SDP-a održanoj 29. travnja u hotelu Park 112 članova izabralo je tri delegata za županijsku Konvenciju te 14 za Konvenciju SDP-a Hrvatske. Na početku je minutom šutnje odana počast Ivici Račanu, jednom od začetnika socijal-demokracije u Hrvatskoj. Gosti su bili ministar Arsen Bauk, potpredsjednik Vlade Neven Mimica te Zlatko Gareljić i Marija Lugarić. U okviru teme ‘Popis birača i regionalni ustroj’ najavljeno je kako će do ljeta biti donesen novi Zakon o boravištu, s primjenom u proljeće 2013.,  kojim će se uvesti red u biračke popise. Radi se i na decentralizaciji kojom se želi postići da lokalne samouprave obavljaju što više nadležnosti, ali i osigurati kako to mogu same isfinancirati

Dobri rezultati na parlamentarnim izborima daju nam za pravo da ćemo ih ostvariti i na lokalnim. Idemo u koaliciji s HNS-om i HSU-om. Već smo imenovali timove koji će obznaniti programe iz svog djelovanja. Čeka nas živa stranačka aktivnost, a kako je 60 posto novih članova mlađe od 25 godina daje nam za pravo reći kako uz iskustvo imamo i snagu, istaknuo je Tonći Bilić, predsjednik makarskog SDP-a na Izvještajno-tematskoj konvenciji GO SDP-a Makarske.

Konvenciji je bilo nazočno 112 članova koji su tajnim glasovanjem izabrali tri delegata za županijsku i 14 delegata za 12. konvenciju SDP-a Hrvatske.

Konvencija je za temu imala ‘Popis birača i regionalni ustroj’. Ministar uprave Arsen Bauk

istaknuo je kako sadašnji Zakon po kojem je u Makarskoj 35 posto više birača od stanovnika baca sjenu na uređenost države. Stoga je u pripremi novi Zakon o boravištu, a do ljeta bi trebao biti usvojen, u čemu se očekuje velika akcija policije i suradnja građana kako bi se sredili birački popisi do lokalnih izbora u proljeće 2013.

Regionalnim preustrojem Vlada želi osigurati ravnomjeran razvoj cijele Hrvatske i ugraditi europsku perspektivu, naglasio je potpredsjednik Vlade Neven Mimica, te dodao kako će za programe iz ove domene kada Hrvatska postane članica dobiti milijardu i pol eura godišnje. Naš doprinos tome bit će osigurati programe koji će se financirati iz europskih fondova. Za sada nema ukidanja jedinica lokalne samouprave, jer broj općina i gradova mora proizaći iz objektivne analize. Cilj je da se što više nadležnosti prenese na nižu razinu i osiguraju sredstva za financiranje, naglasio je Mimica.

Jasna Morović

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh