Svečana sjednica Gradskog vijeća: Generalu Rahimu Ademiju uručeno priznanje počasnog građanina

Današnja sjednica Gradskog vijeća Makarske imala je višestruko svečarski karakter. Uz obilježavanje Dana grada Makarske, a u spomen na 24. listopada 1865. , kada je u službenu upotrebu uveden hrvatski jezik, a talijanski otišao u zaborav, ovom sjednicom proslavljeno je dva desetljeća od dana kada su gradski vijećnici donijeli odluku da se upravo taj datum slavi kao rođendan Makarske. Poseban trenutak je bilo uručenje priznanja generalu Rahimu Ademiju, koji je počasnim građaninom Makarske proglašen 2002. Očekivao se dolazak generala Ante Gotovina i uručenje Plakete počasnog građanina, ali su ga u tome onemogućile ranije preuzete obveze, ali je iskazao želju za skorim dolaskom u Makarsku.

Jagoda Martić: Makarska je mala po veličini ali velika po svojim ljudima

 Pod predsjedavanjem predsjednice Gradskog vijeća Makarske Jagode Martić danas je u hotelu Park na dostojanstven i svečan način upriličena sjednica Gradskog vijeća, a koja je počela hrvatskom himnom u izvedbi Gradskog zbora HKD Napredak, i minutom šutnje za sve one koji su dali živote za slobodu Hrvatske. Pozdravivši vijećnike, članove Gradskog vijeća iz 2002., brojne goste te predstavnike političkog, javnog i društvenog života Makarske, Martić je podsjetila na značaj datuma 24. listopada 1865. , kada je tadašnje Obćinsko viće donijelo odluku o uvođenju hrvatskog jezika u službenu upotrebu, a to je bilo 17 godina prije Splita. Za to je bio najzaslužniji don Kažimir Ljubić, i vijećnici. Prije dva desetljeća taj su datum makarski gradski vijećnici izabrali za Dan grada, podsjetila je. Naglasila je i na značaj 69. godišnjice oslobođenja Makarske od fašističke okupacije, a što je proslavljeno prije tri dana.

Mi smo mali grad po veličini prostora ali smo veliki po ljudima koji žive u njemu. Neki su prepoznati, drugi samozatajni, ali učinit ćemo sve da prepoznamo dobre ideje. Za to je potrebna politička volja, a onda će se iznaći načini i sredstva, naglasila je Martić, zahvalivši se svim građanima koji su pridonijeli proslavi Dana grada čestitala im je rođendan Makarske.

Gradonačelnik Tonći Bilić: Posla je puno, ali mi se ne bojimo

Uz čestitku svim građanima za Dan grada, gradonačelnik Tonći Bilić govorio je o rezultatima rada i planovima gradske vlasti koju čine SDP i HNS, a od lipnja od kada su preuzeli vođenje grada. –Makarsku ne čine velebni objekti već mladi ljudi, a oni ostaju bez posla. Zato je naš moto bio i ostao ‘ Želimo Makarsku vrijednu ostanka’, naglasio je. Istaknuo je kako će nastaviti sa započetim projektima od lukobrana, POS-a, a useljenje se planira za Božić, izradu studija za makarsku žičaru, organizirat će redovite sastanke s gospodarstvenicima subotom, organizirati u okviru Gradske uprave Odjel za EU i gospodarstvo. Međutim, krenut će i u projekte bitne za kvalitetu života, jer Makarska je izgubila Dom zdravlja, Rodilište, kino. Puno je posla da bi se to sve vratilo, znamo da to želimo i učinit ćemo kvalitetan zaokret, naglasio je gradonačelnik Bilić. Osvrnuo se na nedavno donesenu Izmjenu i dopunu PPU-a Makarske, čime se spriječila prenamjena zemlje u stambenu zonu. Stanovi za tržište su najveće zlo koje je pogodilo Makarsku, jer su je pretvorili u grad profita i brze zarade. Makarska više ne treba stanove već više reda u prostoru i kvalitetne hotele. Istaknuo je kako su gradu potrebne udruge građana i uskoro će dobiti svoj prostor u Merkuru, te da će se krenuti sa formiranjem Mjesnih odbora, a sve kako bi oni koji vode grad bili bolje upoznati sa stanjem na terenu. Među već učinjenim aktivnostima spomenuo je lokacijsku dozvolu za kuću Sunca, a u pripremi je novi Plan upravljanja plažom. Posla je puno ali mi se ne bojimo, zaključio je.

Gradonačelnik Bilić nije samo čestitao drugima, i on je primio poklone. Košaru punu darova koji su nastali u učeničkoj zadruzi ‘Make’ OŠ o. Petra Perice uručile su mu učenice Lirija Roso i Anamarija Roso. Jedan od darova nosi uspomenu iz Budve. Naime, umjetničku sliku gradonačelniku je uz pozivnicu za posjet 21. studenoga ovog crnogorskom gradu uputio predstavnik grada prijatelja.

General Rahim Ademi: Čast je biti počasni građanin Makarske – centra Jadrana

Jedanaest godina od dana kada su makarski gradski vijećnici proglasili počasnim građanima generale Antu Gotovinu, Rahima Ademija, Janka Bobetka, Mirka Norca, na sjednici je generalu Ademiju uručeno priznanje, a general Gotovina se ispričao za nedolazak. Uz zvuke fanfara Ante Novak, koji je bio gradonačelnik Makarske u vrijeme kada je donesena odluka o počasnim građanima, uručio je generalu Ademiju  Diplomu počasnog građanina, a Plaketu Grb Grada Makarske general je primio iz ruku gradonačelnika Bilića.

-Velika mi je čast da mogu generalu Ademiju uručiti priznanje. Te 2002. nije bilo jednostavno donijeti takvu odluku jer su mnogi govorili da su zločinci, a mi smo znali da su pravi branitelji Hrvatske, ponosno je kazao Novak.

Uz pozdrav predstavnicima obitelji poginulih hrvatskih vitezova, invalidima Domovinskog rata i predstavnicima svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, general Rahim Ademi je naglasio kako mu je čast i zadovoljstvo što je primio nagradu Grada Makarske, grada čija je 156. brigada Hrvatske dala veliki doprinos u obrani Hrvatske. Zaželio je da se Makarska razvija, posebno u turizmu, a ona je centar Jadrana, poručio je general Ademi. Na priznanju mu je čestitala Jagoda Martić kazavši kako je primjer kako se brani Hrvatska u ratu i miru.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Družianić, poštujući želju prof.dr. Daniela Rehaka, predsjednika HNK Radnički iz Vukovara, generalu Ademiju darovao je monografiju Kluba.

Na svečanosti gradovi prijatelji i brojni gosti

Grad Makarska na svečanu sjednicu Gradskog vijeća pozvao je gradove prijatelje i goste. Svojim dolaskom uveličali su je Zoran Vinković, saborski zastupnik i gradonačelnik grada prijatelja Đakova, zamjenik župana Luka Brčić, dogradonačelnica Splita Aida Batarelo, predstavnici gradova prijatelja  Kavadarci i Budva, predstavnici Metkovića, Hvara, Dugog Rata, Šestanovca, Zagvozda. Bugojanci su se zahvalili na pozivu, i još jedanput naglasili veliko srce Makarana u zbrinjavanju izbjeglica za vrijeme Domovinskog rata. Pismene čestitke stigle su od predsjednika RH Ive Josipovića, ministara Miranda Mrsića, Ante Kotromanovića. Prigodnim riječima obratili su se Brčić i Vinković, naglasivši kako treba politiku ostaviti po strani, a vlast i oporba raditi zajedno, za boljitak Makarske i Hrvatske.

Ispred Neumarkta, grada prijatelja Makarske već dvadeset godina, čestitao je Helmut Jawurek (s njemačkog je prevodio Miroslav Družianić) i izrazi zadovoljstvo što su se intezivirali kontakti između dva grada, a još se puno toga može napraviti na lokalnoj i komunalnoj razini, poručio je. Po završetku sjednice domaćini i gosti uživali su u gastronomskim delicijama hotela Park.

 Praizvedba ‘Makarska je kremen stina’

 Gradski zbor Makarska HKD Napredak pod ravnanjem Aleksandra Srzića s nekoliko je pjesama uljepšao svečanu sjednicu Gradskog vijeća. Jedna je ipak bila posebna. Naime, prvi su put izveli ‘Makarska je kremen stina’ , za koju je stihove napisao i uglazbio je maestro Srzić.

Uz to što je Gradska glazba Makarska imala svoj promenadni nastup na gradskoj rivi, njezini članovi flautistica Vjera Marinović i klarinetist Vjeran Siciliani, svojim su izvedbama doprinijeli svečarskom ugođaju. Zasluge za vođenje programa svečane sjednice pripadaju Žani Šulenta.

Piše Jasna Morović  Foto  IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh