Makarski GSS još spremniji za potrage: Vodič Mijo Jurić sa psom stekao licencu

Nakon mukotrpnog i dugotrajnog rada HGSS stanica Makarska je dobila potražni tim s licencom drugog stupnja. Naime, za vikend 25. – 27. listopada kod Bjelovara na planinarskom domu Kamenitovac održano je jesensko licenciranje potražnih timova Hrvatske gorske službe spašavanja u organizaciji Komisije za potrage i lavine.

Nakon trogodišnjeg napornog rada potražni tim, vodič potražnog psa Mijo Jurić sa psom Yagusom, pasmine Belgijski ovčar Malinoa, uspješno je odradio sve zadatke postavljenje pred njih te stekli licencu II. stupnja. Licenca II. stupnja iznimno je zahtjevna zbog same činjenice da se pretraga terena radi na površini od 30 hektara koji su podijeljeni u tri sektora.  Na tako velikoj površini potražni tim vrši potraga za nestalom živom, te drugom, mrtvom osobom. Pri simuliranoj pretrazi vodič i pas ne smiju se vraćati u već pretražene sektore nakon “čišćenja” istih, čime se oslikava realna situacija i testira pouzdanost psa i vodiča. Ovakve licence po kriterijima sukladne su svjetskom nivou, te ukazuju na pouzdanost naših pasa i iskustvo naših vodiča koje proizlazi  iz konstantne i zahtjevne obuke. Potražni psi su neizostavan resurs i dio sustava Hrvatske gorske službe spašavanja u današnjim modernim načinima potraga za nestalim i unesrećenim osobama.

U idealnim uvjetima potražni tim zamjenjuje i do 30 ljudi, što rezultira uštedom vremena te ljudskih resursa kojih često nema dovoljno. Samim time podižemo veću sigurnost u  pronalasku osoba čiji je život često ovisan o brzini pronalaska. Nadalje, naši psi u idealnim uvjetima imaju sposobnost pretrage terena s jamstvom do 95% sigurnosti, kao i  detekciju tijela u vodi i na vrlo nepristupačnim mjestima. Sa svojim njuhom psi u idealnim uvjetima mogu nanjušiti čovjeka do daljine od 300 metara, dok je ljudski vid usko ograničen i ovisi o konfiguraciji terena. Kako bi bili spremni za sve vrste akcija te pomoći unesrećenima u svim uvjetima od potraga za nestalim osobama do mogućih katastrofa – potresa, lavina, poplava.., iznimno je važno raspolaganje i ovim resursom, koji iziskuje mnogo vremena i rada u obuci, čime smo ovladali dodatnim kompetencijama u HGSS stanici Makarska.

Tekst i foto HGSS stanica Makarska

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh