Gradonačelnik Tonči Bilić zatražio prijem kod ministra Ostojića, te poništenje Odluke županijskog Doma zdravlja

 Makarski gradonačelnik Tonči Bilić  zatražio je poništenje posljednje odluke Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije da primalje koje su do sada bile dežurne u gradskoj ispostavi Hitne pomoći rasporedi u ginekološke ambulante u Makarskoj, Omišu i Splitu, te se pismenim putem obratio ministru zdravlja Ranku Ostojiću kao i ravnatelju županijskog Doma zdravlja Dragomiru Petricu.  Bilić  je ujedno od ministra Ostojića zatražio prijem delegacije Grada Makarske zbog razgovora o mogućnosti ponovnog otvaranja rodilišta te izdvajanju Makarske iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

 - Poznato Vam je da je nakon zatvaranja rodilišta u Makarskoj nađeno Gradonacelnik tiskovna konferencijakompromisno rješenje kojim su primalje raspoređene na rad od 0-24 sata na Hitnoj pomoći, a sve sa ciljem da se osigura siguran i kvalitetan prijevoz rodilje i dojenčeta u Klinički bolnički centar Split. To rješenje se pokazalo izuzetno dobro jer su rodilje sa područja koje gravitira Makarskoj imale osiguranu sigurnost, a djelatnici Hitne pomoći nisu morali ići u pratnju do Splita i na taj način ambulanta Hitne pomoći nije ostajala bez nužno potrebnog tima u slučaju da se desi neki hitan slučaj. U Odluci koju je u listopadu 2011. godine potpisao ravnatelj Doma zdravlja dr.Petric između ostalog piše: «Ova Odluka ostaje na snazi do Rješenja Ministra zdravstva i socijalne skrbi o stavljanju u funkciju rodilišne djelatnosti u Ispostavi Makarska«. Zbog svega gore rečenog nije nam jasno zbog čega je dr. Petric donio ovu zadnju odluku, koja nije dana u pisanom obliku, već je usmeno rečeno primaljama da će se rasporediti na rad u ginekološke ambulante u Split i Omiš. Jedna od primalja će ostati raditi u Makarskoj, jer se od 01.11.20 13. godine navodno otvara druga ginekološka ambulanta u Ispostavi Doma zdravlja u Makarskoj. Smatramo da se početkom rada još jednog ginekologa u Ispostavi u Makarskoj stvaraju i preduvjeti za ponovno otvaranje rodilišta u Makarskoj, kao što je učinjeno u Sinju, pa je s tog aspekta ova odluka još nerazumljivija. Dok naše rodilište ne započne s radom, smatramo da je minimum koje trudnice s ovog područja zaslužuju, da imaju sigurnu i adekvatnu pratnju do Splita. Molimo Vas da razmotrite ovu novonastalu situaciju i da s pozicije Ministra zdravlja poduzmete odgovarajuće radnje da primaIje, do ponovnog otvaranja rodilišta, i dalje nastave sa svojim dežurstvima na HP u Makarskoj, stoji u pismu gradonačelnika Tončija Bilića ministru Ostojiću.

Slično je istaknuo i u pismu ravnatelju županijskog Doma zdravlja, naglasivši još jednom da se u Makarskoj uskoro stvaraju preduvjeti za ponovnim otvaranjem rodilišta,  te izrazivši neslaganje i protest oko posljednje odluke ravnatelja Petrica koju ocjenjuje kao  ‘krajnje neprihvatljivu’. -  Smatramo da se Ispostava u Makarskoj  kroz sve ove godine, iz nama nerazumljivih razloga, uporno zaobilazila. Sustavno su se ignorirale potrebe za adekvatnom zdravstvenom zaštitom stanovnika ovog područja, pa je krajnje vrijeme da se s takvom politikom uprave Doma zdravlja prema drugom-trećem po veličini gradu u našoj Županiji konačno prestane. Uvjereni smo da ćete preispitati opravdanost ove Vaše Odluke i da ćete od nje odustati, naveo je Tonči Bilić.

O.F. / Ž.Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh