Nadzorni odbor Hotela Makarska: U prvih devet mjeseci ostvarili bruto dobit gotovo 18 milijuna kn

Hoteli Makarska d.d. u prvih su devet mjeseci tekuće godine  ostvarili prihod tri posto veći u odnosu na prethodnu godinu iz osnovnih usluga, a ukupan prihod je pet posto veći u odnosu na 2012. i iznosi 65.623.917 kn, ističe se u izvješću o poslovanju za prvih devet mjeseci koje je usvojio Nadzorni odbor Društva na 13. sjednici održanoj 30. listopada pod predsjedanjem Mime Čulava.

U promatranom razdoblju ukupni rashodi su iznosili 47.  893.024 kn iz čega proizlazi bruto dobit za prvih devet mjeseci bepood 17.730. 892 kn. Što je u odnosu na prethodnu godinu 11 posto veća bruto dobit.O ovom smo razgovarali s Bepom Srzićem, direktorom Hotela Makarska.   -Dakle, u jednoj dosta turbulentnoj sezoni u kojoj je bila velika neizvjesnost po pitanju ruskog i ukrajinskog tržišta, uspjeli smo na kraju doći do zadovoljavajućih rezultata za Hotele Makarska.U nastavku očekujemo da će u 11. i 12. mjesecu ostvariti rezultati u lanjskim brojkama, možda i s nekim laganim povećanjem do tri posto, ističe Bepo Srzić, direktor Hotela Makarska d.d.

 Hoteli Makarska u 2014. planiraju 225.000 noćenja

 Na upit jesu li u planu značajnija ulaganja u sljedećoj godini, Srzić navodi veća ulaganja u hotel Dalmacija.    -Pripreme su odrađene i u ponedjeljak počinje izrada plana za 2014. te se nadamo njegovu usvajanju do 10. prosinca. Uz brojke noćenja, koje bi se trebale ostvarivati u 2014.,a bit će negdje planirane iznad ovogodišnjih jer Uskrs pada u povoljnijem terminu i drugačije ćemo se pripremiti za prva tri tjedna srpnja, jedina nepoznanica za izradu plana sada nam je među stopa PDV-a. Ukoliko ostane 10 posto za očekivati je povećanje prihoda u 2014. do tri posto. Ako ne ostane i bude stopa od 13 posto prihodi bi trebali biti na razini ovogodišnjih!

 Plan investicija za 2014.

 Premda tek predstoji izrada plana u Hotelima Makarska se nadaju ostvariti 225 tisuća noćenja u 2014.Prema Ministarstvu turizma smo uputili jedan dopis gdje smo naveli investicije izvedene u 2013. i plan investicija u  2014. koji je podržao i Nadzorni odbor Društva, a iznosi 1.667. 000 eura za 2014. Od toga ključne investicije idu u hotel Dalmaciju, panoramski lift, welnes i polivalentna, banket-kongresna dvorana. Ostale investicije su raspoređene na hotele Dalmaciju, Meteor i Rivijeru. Radi se uglavnom o nabavci LED tv i LED rasvjete u Meteoru i Dalmaciji i neke rekonstrukcije na kotlovnicama. Plan da to bude, kako je usvojio NO, realizirat će se do početka sezone. Kredit koji bi dobili za te investicije bi se realizirao preko HABOR-a uz kamatnu stopu 3-4 posto.

 Iz Agencije za investicije i konkurentnost o dogovoru s bivšim vlasnicima   

 Nadzorni odbor Hotela  Makarska d.d. razmatrao je  i informaciju  sa sastanka održanog u Agenciji za investicije i konkurentnost 28.10. 2013.?

-Naš odlazak je bio vezan za temu rješavanja bivših autokampova prodanih od strane Hotela Makarska d.d. i prava bivših vlasnika zemlje. Inicirano od strane Romane kao zainteresiranog investitora za gradnju hotela sastanak je iznjedrio neki dogovor. Naime, u konačnici se ide na razgovore i pregovore predstavnika Romane i predstavnika bivših vlasnika zemlje, odnosno njihovih odvjetnika i države gdje bi država obeštetila bivše vlasnike s dionicama koje su rezervirane 29 posto, a glase na Hotele Makarska d.d., dok bi ostatak, budući da bivši vlasnici potražuju nešto veću vrijednost, dogovarali predstavnici Romane kao investitor i odvjetnici bivših vlasnika. U načelu su se svi složili na takav način jer u prvoj varijanti dio bivših vlasnika je tražio povrat zemlje u naravi. Donesen je zaključak na ovom sastanku da se u sljedećih mjesec dana pokušaju dogovoriti predstavnici Romane i odvjetnici bivših vlasnika za obeštećenje. Država će dati rezervirane dionice koje glase na Hotele Makarska. I  onaj tko otkupi te dionice ulazi u vlasništvo Hotela Makarska. Koliko će proces trajati ne mogu prejudicirati, ali je to dio puta prema privatizaciji Hotela Makarska. Ukoliko se dogovore država će dati dionice bivšim vlasnicima i onda su oni vlasnici 29 posto dionica Hotela Makarska. Ostaje još jedan dio koji će država prodavati iz osnovnog portfelja nekih 41 ili 42 posto. Kad dođe do te prodaje može se smatrati da je društvo privatizirano. Kad će država donijeti tu odluku poslije rješavanja spora s bivšim vlasnicima što će trajati oko šest mjeseci, pojašnjava Bepo Srzić, direktor Hotela Makarska d.d..

 Piše i foto Janja Glučina

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh