Gradski vijećnici uče kako kvalitetno odlučivati

U cilju što kvalitetnijeg rada Gradskog vijeća, a što do izražaja dolazi pri donošenju odluka od interesa za građane, organizirana je dvodnevna obuka koja je danas počela u hotelu Meteor, a organizirali su je Grad Makarska, Udruga gradova i Zaklada Friedrich Ebert, najstarije političke zaklade u Njemačkoj.

Inače, ova vrsta edukacije provodi se od 2005., a u Makarskoj je, nakon osam godina, drugo savjetovanje namijenjeno gradskim vijećnicima.

Teme treninga su podijeljene u pet modula: Sustav i tijela lokalne samouprave, Odgovorno zastupanje interesa građana, Rad u Gradskom vijeću, Komunikacijske vještine i Financiranje lokalne samouprave. Putem predavanja i radionica polaznici treninga usvojit će nove vještine u međusobnoj komunikaciji, a koje bi se trebale odraziti na kvalitetu rada Gradskog vijeća.

Predavači Nives Kopajtich Škrlec i Dragica Keneter iz Udruge gradova, ističu kako je ova edukacije gradskim vijećnicima izuzetno korisna. Naime, putem projekta u koji je uključeno četrdesetak gradova, gradski vijećnici na drugačiji i lakši način, nikako suhoparan, simuliraju realne situacije, upoznajući se međusobno s temama na razigran i spontan način. Taj vid edukacije pokazao se uspješan. Nije cilj doći na predavanja i radionice da bi se dosađivali, dakle iz formalnih razloga, već da bi shvatili i učili kako bolje komunicirati. Tada je izvjesno da će naizgled nerješivi problemi sagledati na drugačiji način, i brže naći rješenje, ističu predavačice iz Udruge gradova.

Piše Jasna Morović    Foto IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh