Koncertom ‘S Tinom u Makarskoj’ najavljeno podizanje spomenika Tinu Ujeviću

Večer posvećena pjesniku Tinu Ujeviću privukla je brojne Makarane i goste u prostor Stare franjevačke crkve na događanje pod nazivom S Tinom u Makarskoj, odnosno na autorski koncert Aleksandra Srzića koji je uglazbio izbor Ujevićevih pjesama te ih izveo zajedno s Nadom Sumić i Vojom Maleševićem.

U uvodnoj riječi, makarski dogradonačelnik Miroslav Družianić istaknuo je da je Tinova poezija i danas koncert_srzic161113_01izuzetno tražena u što se uvjerio boraveći proteklih dana na zagrebačkom Interliberu, a veliki je aplauz zaslužio kazavši kako će na Trgu Tina Ujevića u neko skorije vrijeme osvanuti i spomenik najvećem hrvatskom pjesniku. Možda je i zato za ovu priliku iz ureda gradonačelnika Tončija Bilića, koji je također sjedio u publici, donesen Ujevićev kip u njegovoj karakterističnoj pozi, sa šeširom na glavi te bocunom vina uz ruku. – Ovo je jedno od mogućih i vjerojatnih rješenja za spomenik koji će jednog dana krasiti trg s njegovim imenom, najavio je Družianić.

Što se tiče samog programa, u nekih sat i 15 minuta stalo je 11 pjesama iz pera Tina Ujevića u izvedbi Aleksandra koncert_srzic161113_08Srzića te Nade Sumić, dok je u kratkim intermezzima Vojo Malešević dojmljivo prenosio Tinove zabilješke o godinama koje je proveo u Makarskoj, po prvi put se zaljubivši u more i grad u kojem je proveo možda najljepše dječje godine. Za kraj ove posebne večeri izvedena je još jednom pjesma ‘Zelenu granu s tugom južnog voća’ nakon čega su izvođači ispraćeni dugotrajnim aplauzom. – Moje je zadovoljstvo veliko utoliko što smo uspjeli u onom osnovnom cilju, stvoriti atmosferu za postavljanje kipa Tina Ujevića u našem gradu i sada sam siguran da će se to dogoditi u mandatu ove gradske vlasti. S druge strane, namjera mi je izabrati još tri Tinove pjesme koje bih uglazbio, i čime bi zapravo zatvorio ovaj ciklus, kazao je  Aleksandar Srzić. Vrijedi napomenuti i da je Radio Split snimao čitav koncert te da postoji mogućnost da u neko skorije vrijeme ovaj nastup u Staroj franjevačkoj crkvi osvane kao samostalni nosač zvuka.

O.Franić / IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh