Obiteljski liječnici i Ispostava Nastavnog zavoda za javno zdravstvo: Počelo cijepljenje od gripe

U ordinacijama liječnika obiteljske medicine na Primorju kao i u Službi za epidemiologiju Ispostava Makarska 18. studenoga počelo je cijepljenje od gripe, a trajat će dok god bude interesa za cjepivo. Prva dva tjedna cjepivo će se davati samo građanima koji ga imaju pravo primiti besplatno. Svi ostali morat će na cijepljenje pričekati oko dva tjedna, a cijene će mu biti oko 50-tak kuna, točan iznos bit će poznat uskoro budući se još radi na njezinom formiranju.

Ove godine za područje cijele Hrvatske nabavljeno je 295 tisuća doza cjepiva, a za svoje potrebe Splitsko-dalmatinska županija dobila je 18 tisuća doza cjepiva. Prema riječima dr. Diane Nonković, šefa  Epidemiološke službe Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo, po cijeloj županiji distribuirano je 18 tisuća doza cjepiva Influvac. Radi se o vrlo dobrom nizozemskom cjepivu, i 45 komada cjepiva Waxigrip, a to je cjepivo za djecu. I ovo Influvac cjepivo može se koristiti za cijepljenje djece. Cijepljenje protiv gripe obavlja se u okviru preventivnog programa cijepljenja, sukladno smjernicama HZZO-a.

Osobe starije od 65 godina, osobe koje zbog svog zdravstvenog stanja imaju povećan rizik od komplikacija gripe (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirane osobe, trudnice i osobe s patološkom pretilošću, zaposlenici u zdravstvu i ostali zdravstveni djelatnici koji sudjeluju u njezi bolesnika imaju pravo na besplatno cjepivo. Dr. Nonković ističe kako jer sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe u skladu je s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove. Cjepivo za sezonu 2013./2014. je trovalentno i sadrži dva soja A i jedan soj B. Dakle, u cjepivu su zastupljene dvije gripe A i B.

Piše Jasna Morović    Foto IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh