Nadbiskup mons. Marin Barišić na svetkovni sv. Klementa: Brak je kamen temeljac života

Uzvišen osjećaj ispunio je makarske vjernike na euharistijom slavlju u katedrali Sv. Marko na blagdan sv. Klementa mučenika koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Ljepotu svetkovine zaštitnika grada uveličao je katedralni Mješoviti zbor uz pratnju glazbenika profesora trube Bože Škarice, Mate Kalajđića, mladog trubača Adama Gvozdenovića i bubnjara Mara Ricu, orguljaša Alberta Kostanića, koji je i osmislio cijelu izvedbu, a misno slavlje učinilo još dojmljivijim.

Koncelebriranoj misi prethodila je procesija sa svečevim moćima po Kačićevu trgu, a koje su prije 288 godina pobožni Makarani donijeli iz Rima i od tada sv. Klementa slave kao svog zaštitnika. U njoj su sudjelovali svećenici Makarskog dekanata i veliki broj vjernika pjevajući himnu sv. Klementu u čast.

Mons. Marin Barišić čestitao je makarskim vjernicima blagdan sv. Klementa mučenika, podsjetivši kako je on bio i svjedok, svjesno se žrtvujući kako bi dao svjetlost života drugima. U svojoj propovijedi naglasak je dao važnosti bračne zajednice žene i muškarca, koja ne može opstati ukoliko nema požrtvovnosti, davanja i ljubavi. Brak koji čine dvoje egoista ne može opstati, osuđen je na propast, zato u zajednici mora biti razgovora. Riječi su poput vina, začin braku, bez njih bračna zajednica je poput vode. Nadbiskup Marin Barišić ustvrdio je kako su se održali brakovi u siromaštvu jer su znali kako dijeliti i podržati se. Svoje probleme pretvorili su u praštanje. Kada je materijalno u prvom planu tada supružnici nemaju vremena jedno za drugo, a ni riječi koje ih spajaju. Bez bračne zajednice žene i muškarca nema  budućnosti obitelji, ni života. Zato pozivam sve da izađu na referendum, a neću im govoriti kako će glasati, to se zna. Ne smije se vrijeđati nikoga, ali zapitajmo se hoćemo li život graditi na pijesku ili stijeni, poručio je nadbiskup mons. Marin Barišić.

Piše Jasna Morović    Foto IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh