Mate Jujnović, vlasnik Prometa d.d. Makarska: Novi kolodvor i poslovni centar želim graditi ali samo u dogovoru s Gradom

U vrijeme kada je teško do radnog mjesta, a investicije se broje na kapaljku, u Makarskoj postoji optimizam na ovom planu. Mate Jujnović, vlasnik Prometa d.d. spreman je na ulaganje od 160 milijuna kuna koje bi uz novi kolodvor, poslovni centar donijelo više od sto radnih mjesta. U takve investicije, koje bi financirao vlastitim sredstvima uz pomoć banke, ne želi krenuti, kaže, ukoliko nema blagoslov Grada Makarske.

Ovo je bio dobar povod za razgovor s Matom Jujnovićem koji je vlasnik Prometa s 52 posto udjela postao 1995., a već desetljeće gotovo je stopostotni vlasnik, samo 0,4 posto poduzeća nije u njegovim rukama.

Stalno ulažete, mijenjate i povećavate vozni park?

-Prvo bih istaknuo kako će do konca godine u makarskom Prometu bit će uređena još jedna traka za tehnički pregled vozila. U ovu modernizaciju uloženo je oko 1,5 milijun kuna. Samo se čeka dozvola za puštanje u rad čime će se umnogome skratiti vrijeme za tehnički pregled vozila.

Nadalje, mi raspolažemo sa 85 vozila, posljednje vrijeme zamijenili smo ih sa 15 Setra i Neoplana, a nabavili smo i kamion za vuču koje koristimo za vlastite potrebe ali usluge šlepanja vršimo i drugima.

Promet je sigurno među rijetkima koje stalno zapošljavaju?

-Po struci sam mehaničar, radio sam i stvarao u Novom Zelandu, dobro znam što sve treba učiniti da bi posao bio kvalitetno odrađen. Za dobrog i vrijednog radnika kod mene uvijek ima posla, sada bi ih mogao zaposliti najmanje petero.

U Prometu Makarska, kada sam ga kupio prije osamnaest godina, bilo je pedesetak zaposlenih, sada ih je 130. U Vrgorcu, Sinju i Splitu još 120 radnika, dakle Promet hrani tisuću ljudi. Mislim da smo jedna od firmi u Makarskoj koja ima najviše zaposlenih. Sretan sam, jer su takvi planovi, tome nije kraj. Mladim ljudima treba dati zaposlenje ali tražim odgovornost i pošten odnos prema poslu.

Prijevozom pokrivate dobar dio Europe?

-Osoba sam koja ne voli tapkati u mjestu, volim izazov ali sam i hrabar. Prometovi autobusi mogu se vidjeti po cijeloj Hrvatskoj, u Sarajevu, Beogradu, u Njemačkoj. Kada čujem da putnici žele putovati Prometom to mi je najveća nagrada jer se trudimo da imamo stručne u ljubazne vozače ali i kvalitetan vozni park. Mislim da se to sve više prepoznaje.

Najavljivali ste izmještanje kolodvora iz centra grada prema Dugišu, na mjestu gdje je vaša upravna zgrada i garaže. Je li vam to još uvijek plan?

-Spreman sam za taj novi poslovni izazov, imam zatvorenu financijsku konstrukciju i idejna rješenja. Dakle, na mjestu gdje je sada kolodvor izgradila bi se podzemna garaža na četiri etaže na kojoj bi bio parking za 400 vozila, iznad bi bio poslovni dio i stanovi.

Na Dugišu planiramo graditi novi kolodvor, novu Stanicu za tehnički pregled vozila, benzinsku stanicu, garažu za 45 autobusa i 140 automobila te poslovni centar u kojem bi bili dućani. Sa svim ovim sadržajima Makarska bi dobila novu kvalitetu života, a značajno bi se uljepšao ulaz u grad s istočne strane.

Naglašavam da u ove poslovne projekte koji imaju javni interes ne želim krenuti ukoliko ne dobijem zeleno svjetlo gradske vlasti. Jednostavno, ne želim graditi i suprotstavljati se. Istaknuo bih kako se Makarska, pozitivno, razlikuje od drugih sredina jer nemam problem s birokracijom.

Negdje imate problema?

-U Sinju nailazim na otpor i nerazumijevanje, a što je posljedica velike korupcije kako u Gradu, MUP-u do Centra za vozila Hrvatske i Croatia osiguranja. Ogorčen sam njihovim ponašanjem.

Do Vašeg se imena u Novom Zelandu puno drži?

-Bio sam tamo uspješan poslovni čovjek, takav sam i ostao. Ne bih rekao da nema investitora koji bi ulagali u Hrvatskoj već je birokracija prepreka. Koliko mogu potičem ljude na ulaganje u meni najljepšu Domovinu, zato sam se i vratio. U stalnim sam kontaktima s Hrvatima u dalekom svijetu, i sada uskoro putujem u Novi Zeland.

Čast mi je što je su zahvaljujući mojoj inicijativi ministri s Novog Zelanda bili u posjeti Hrvatskoj, a našem predsjedniku Ivi Josipoviću zahvalio se tamošnji predsjednik skupštine za razvijanje suradnje između dvije zemlje. Svi oni, to pouzdano znam, kroz moj poslovni život važu hoće li ulagati u Hrvatskoj. Zato bi bilo dobro da oni od kojih zavisi otvaranje vrata investicijama želju ulagača shvate ozbiljno. Naša Hrvatska je raznolika i lijepa, samo bogatstvo koje nam priroda daje nije dovoljno, moramo ga znati očuvati i stvarati nove vrijednosti, nikako se ne smijemo kockati s ozbiljnim planovima.

Piše Jasna Morović    Foto IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh