‘Dalmacija – hrvatska ruža svjetova’, knjiga koja upozorava na očuvanje vrijednosti

U organizaciji makarskoga Ogranka Matice hrvatske predstavljeno štivo koje slavi dvomilenijsku opstojnost dalmatinskog identiteta

Čuvajmo Dalmaciju, naši su preci to znali, svaki njezin kamen, svaku kap mora, čehulju neba, miris ružmarina, kazao je na predstavljanju knjige ‘Dalmacija – hrvatska ruža svjetova’ pjesnik Jakša Fiamengo

Ogranak Matice hrvatske u Makarskoj petnaesta je postaja na kojoj je predstavljena knjiga ‘Dalmacija – hrvatska ruža svjetova’ u izdanju stobrečkog CROMA Co. U hotelu Park 6. lipnja, gdje je upriličena kulturna večer, osebujna u književnom i glazbenom smislu, matičari i njihovi prijatelji mogli su doživjeti Dalmaciju kroz riječi i fotografije te uz akorde Berta Josipovića na klarinetu i Stipana Popovića na gitari.

Riječ je o knjizi koja slavi dvomilenijsku opstojnost dalmatinskog identiteta, od rimske do hrvatske Dalmacije. Od ideje do prve promocije u studenome 2011. prošlo je šest godina. Radi se o iznimno zanimljivoj monografiji nastaloj iz pera 53 autora, među kojima je osam akademika. Po prvi put je na jednom mjestu predstavljena Dalmacija u prostornoj veličini i povijesnoj dubini, a 800 stranica koliko broji ta svojevrsna enciklopedija, čini je velebnom i vrijednom.

Dalmacija je filozofija života

Predstavljajući knjigu, Ante Škrabić – predsjednik Ogranka Matice hrvatske istaknuo je kako je ona duša Dalmacije i njezinih ljudi, a naslovnica u plavoj boji Mediterana s otiskom prsta, daje naslutiti njezinu povijesnu dubinu.

Pjesnik Jakša Fiamengo kazao je kako je po prvi put objavljeno sve ono što se zna o Dalmaciji, koja je bila na vjetrometini ideja i religija, ali je ustrajala u prostoru i vremenu. Dalmacija nije samo obala, otoci, zaleđe, to je filozofija života. Regija u kojoj se isprepliću isto i različito. Kao što je poželjno da svaka kuća ima ‘Pismaricu’ fra Andrije Kačića Miošića, tako i ovu knjigu vrijedi imati i sačuvati za generacije koje dolaze.

O Dalmaciji kao o prostoru apsolutne ljepote, no kojega sve više nagriza suvremeni način života i neodgovornog odnosa prema prirodnoj i kulturnoj baštini, govorio je dr.sc. Joško Belamarić. Ova knjiga govori o našem bogatstvu, ali i upozorava da smo na prekretnici jer globalizacija nas želi ‘nivelirati’. Na svakoj svojoj stranici knjiga nas podsjeća na vrijednosti koje imamo, i moramo ih biti svjesni. Bez toga sutra u Europi nećemo moći braniti to što imamo – upozorio je.

Izvorište prirodne i duhovne ljepote

Knjiga je vizualna pozivnica u Dalmaciju, a što je bilo vidljivo iz prezentacije slajdova fotografija poznatog fotografa Ive Pervana. Knjigu su priredili i uredili Marin Kuzmić i Ante Mekinić (cijena joj je 450 kn), koji je bio nazočan na promociji. Otkrio je  kako je knjiga obračun sa znanjem, a krenula je iz njegovog neznanja. Najvrjednije je što listajući je i čitajući čovjek se napije prirodne i duhovne ljepote, a to je moguće jer je znanje kondezirano na jednom mjestu. Njome poručujemo da se u Hrvatskoj Dalmacija nepravedno zapostavlja, doživljava je se kao teret, a ona je motor u svakom smislu – poručio je Mekinić.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh