Dan tehnike u DVD-u Makarska: Poučavali vatrogasce iz Ploča, Tučepi, Trilja, imali vremena za učenička pitanja

Smirivanje vremena za pripadnike DVD-a Makarska nikako ne znači smanjen broj aktivnosti ili nastupanje zatišja. Nakon niza odrađenih intervencija tijekom vremenskih neprilika koje su vladale na makarskom području vatrogasci i dalje imaju pune ruke posla. Ispumpaju poplavljene prostorije, uklanjaju prepreke sa prometnica i pilaju polomljene borove, na red je došao Dan tehnike ili standardno pregledavanje opreme i vozila.

Taj uobičajeni ritam vatrogasaca prekinula je dječja graja i veselje posjetom vatrogasnog doma. Učiteljice Branka Jurčević i Anamarija Vukušić sa II D i II E razredom Osnovne škole Stjepana Ivičevića došli su se upoznati sa osnovnim zadaćama postavljenim pred vatrogasce, vidjeti vatrogasni dom sa vozilima, kao i spoznati koje opasnosti vrebaju od požara i kako reagirati u slučaju izbijanja opasnosti.

Dok je u krugu vatrogasnog doma bilo živo, na vatrogasnom poligonu bilo je tiho ali ništa manje aktivno. Koncentrirano, vrlo pažljivo pripadnici JVP-a Ploče, DVD-a Tučepi, DVD-a Trilj, primjenjivali su u praktičnom dijelu Usavršavanja – Opasnosti od plamenih udara stečena znanja iz teorijskog dijela. Sa današnjim ulascima u Simulator plamenih udara, polaznici iz Ploča, Makarske, Tučepi i Trilja složili su se sa zapovjednikom DVD-a Makarska, Draženom Glavina oko korisnosti koje proizlaze iz pohađanog tečaja i priznali da su sada još sigurniji i samouvjereniji pri interveniranju u požarima zatvorenog prostora. Kako su pripadnici DVD-a Makarska otvoreni novim tehnološkim dostignućima u području zaštite od požara, tako su i spremni rado usvojena znanja i tehnologije podijeliti sa svojim kolegama pa ne čudi što su za vrijeme seminara, polaznici imali prilike upoznati se sa tzv. Puškom za gašenje pjenom zapremine 10 litara koja je novitet u hrvatskom vatrogastvu. Na zajedničkom ručku, oduševljenje vatrogasnim vježbalištem nije krio zapovjednik JVP-a Ploče, Željan Jerković čiji su vatrogasci, završetkom seminara, osim stečenih znanja bogatiji i za prijateljstva sa kolegama iz Makarske, Tučepi i Trilja.

 

Pripremila Jasna Morović   Foto DVD Makarska

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh