Spomenik 4. gardijskoj brigadi gradi se po ideji Tea Bilasa iz Gradca

Grački kipar pobijedio na natječaju koji je raspisao Grad Split

Na natječaju za izradu spomenika Četvrtoj gardijskoj brigadi koji je raspisao Grad Split odabran rad gračkog umjetnika Tea Bilasa koji slavnu postrojbu vidi kroz četiri kamena obeliska.

Ime kipara iz Gradca Tea Bilasa bit će uklesano na spomeniku Četvrtoj gardijskoj brigadi, jer je upravo njegov rad izabran kao najbolji na natječaju koji je Grad Split raspisao za izradu obilježja slavnoj postrojbi.

-Velika je to čast, i ponosan sam, to mi je kao moje kameno dite, kazao nam je Bilas, i sam sudionik Domovinskog rata. -Spomenik koji će biti postavljen u blizini Dvornikovih dvora, na križanju Ulice kralja Zvoniomira s Ulicom slobode, Četvrtu gardijsku će predstavljati kroz četiri kamena obeliska, a najveći je visok šest metara. Gledajući spomenik ujedno će se doživjeti četiri križa, pojasnio nam je Bilas. Otkrio nam je kako je imao nekoliko ideja o spomeniku, i najteže mu je bilo izabrati onu pravu.

Teo Bilas oduvijek je u sebi gradio svoj umjetnički svijet. Prije nešto više od deset godina kiparstvo ga je obuzelo, i od tada je imao nekoliko samostalnih izložbi, tridesetak skupnih, a rijetko koja likovna kolonija prođe bez njegova pečata u kamenu. Kao Gračanin duboko osjeća svoj zavičaj, stoga su upravo motivi nadahnuti morem i Biokovom ti koji ga najviše ispunjavaju.

  • Piše Jasna Morović
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh