U makarskim župama proslavljeno Tijelovo

Don Ante Žderić: Tajnu euharistijskog Krista možemo shvatiti vjerom, a ne razumom

Kao što priliči blagdanu koji je uz Božić i Uskrs jedan od najznačajnijih događaja u crkvenoj godini, Tijelovo je i ove godine u sve tri makarske crkve proslavljeno na svečan i dostojanstven način. Osim u franjevačkoj crkvi, sveta misa služila se i u župnim crkvama Kraljice mira i sv. Marka evanđelista, gdje se okupio veliki broj vjernika. Uz nazočnost župnika don Pavla Banića, večernju svetu misu u makarskoj katedrali predvodio je župni vikar don Ante Žderić. Zajedničkom molitvom tijelovske Posljednice „Hvali Sion Spasitelja“, na poseban je način uprisutnjena tajna euharistijskog Krista koju, kako je kazao Žderić, možemo shvatiti vjerom, a ne razumom.

- Današnji nam blagdan pruža priliku promišljati o našem odnosu s euharistijskim Kristom. Blagujući njegovo tijelo i sami postajemo kristoliki, tj. živi Isus postaje dio nas samih. Kristova nazočnost u prilikama kruha i vina nastavak je njegova utjelovljenja kao djelatne Božje riječi, a blagovanje njegova tijela i krvi zapravo se nadovezuje na biblijski prikaz hranjenja Izraelaca u pustinji. Isus Krist je „nova mana“ čije nam primanje osigurava život vječni. Kako se Isus nalazi u takom običnim stvarima kao što su kruh i vino, razumom ne možemo spoznati. Ovu tajnu gledamo i shvaćamo očima vjere, a proslavom euharistije naše biće postaje „živo svetohranište“ – trajno svjedočenje Kristova nauka u svijetu – kazao je u svojoj propovijedi don Ante Žderić.

Nakon svete mise uslijedila je i tradicionalna tijelovska procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom po Kačićevu trgu. Uz zajedničku molitvu i pjevanje euharistijskih pjesama procesiju su na poseban način oplemenili ovogodišnji prvopričesnici posipajući tlo laticama cvijeća. Prema uhodanom liturgijskom običaju, tijelovska je svečanost završila klanjanjem pred Presvetim i pjevanjem himne „Divnoj dakle“.

  • Piše Petar Kelvišer
  • Foto Željko Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh