OŠ Tučepi u projektu Comenius: U Kalendaru 2014. Šuma Striborova na zidovima osam EU škola

Marljivi i kreativni učenici OŠ Tučepi s učiteljicom Marlenom Bogdanović, inače voditeljicom EU projekta Comenius za školu, pronose ime svog zavičaja. Tijekom školske godine na radionicama su osmišljavali svoju stranicu Kalendara 2014., a njihov je zadatak bio na temu bajke osmisliti siječanj. Tako je ‘rođen’ prvi list u Kalendaru za 2014, i ujedno, zajedno s još osam škola iz Europe, osmislili su četiri mjeseca u godini. Sve su predstavili u konobi Kus Njega, i naravno, radost je bila neizmjerna.

-Ovaj kalendar je jedan od proizvoda dvogodišnjeg EU projekta, uspješan plod zajedničkog rada velikog broja učitelja i učenika iz osam EU škola iz Hrvatske, Švedske, Njemačke, Francuske, Portugala, Rumunjske, Grčke i Turske. Prošle školske godine, početak rada na ovom projektu obilježio je i početak putovanja simbola projekta, a to je lutka Eugenija koja je započela svoj put baš iz tučepske škole, sa željom da upozna djecu i učitelje iz svih partnerskih škola, dio njihova zavičaja, kulture i običaja, te da svoju slikovnicu ispuni zanimljivim pustolovinama. Ova je aktivnost predstavljena na naslovnici projekta. Jedan od glavnih ciljeva dvogodišnjeg rada na projektu je upoznati širu javnost sa recentnim bajkovitim djelima iz partnerskih zemalja, a ovaj kalendar upravo to i omogućava. Naime, voditelji projekta iz osam partnerskih zemalja dogovorili su se na projektnim sastancima o koncepciji kalendara da svaka država predstavlja po jednu svoju bajku na osam listova/mjeseci u kalendaru, dok preostala 4 mjeseca:3.,6.,9. i 12. sve škole rade zajednički, predstavljajući bajkoviti lik – vilu, bajkovito mjesto – dvorac, zastrašujuća životinja – zmaj, čudotvorni predmet – čarobni štapić. Naša je škola u kalendaru predstavila djelić opusa našeg „hrvatskog Andersena“ I. B. Mažuranić bajku ‘Šuma Striborova’. Kalendar krase i radovi  tučepskih učenika – pobjednika školskog likovnog natječaja, kazala nam je Marlena Bogdanović naglasivši kako su djelatnici škole uložili velik trud kako bi se realizirao ovaj projekt, koji je u potpunosti financiran iz EU fondova.

Svi su pozvani na tradicionalni školski sajam u idući petak ujutro, 13. prosinca, kada će se moći kupiti još kalendara, a bit će ponuđeni i projektni CD-i na kojima djeca iz partnerskih škola pjevaju i glume. Bit će i drugih proizvoda naših učenika, a sva sredstva prikupljena na ovom sajmu idu u humanitarne svrhe, najavila je Bogdanović.

 

Piše Jasna Morović     Foto OŠ Tučepi

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh