Makarski GSS u Zadru: Stipe Bušelić na vježbi helikopterskog spašavanja

U 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku održana je vježba helikopterskog spašavanja u kojoj su sudjelovali letačke posade helikoptera Mi 171-Sh iz Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i letači spašavatelji Hrvatske gorske službe spašavanja. Među 26 spašavatelja letača Hrvatske gorske službe spašavanja bio je i član stanice Makarska Stipe Bušelić.

U sklopu vježbe odrađene su procedure ulaz i izlaz letača spašavatelja u helikopter, spuštanja letača spašavatelja HGSS iz helikoptera tehnikom apsajl iz lebdećeg helikoptera,  spuštanjem spašavatelja  i podizanje unesrećenih s pratiteljem dizalicom SLG-300 sa čeličnom sajlom i prebacivanje u  ” grozdu” tehnikom  “fix line” više spašavatelja sa jedne točke na drugu.

Letači spašavatelji HGSS-a do sada su svoje aktivnosti odrađivali helikopterima Mi 8-MTV, a ovo je njihovo prvo uvježbavanje na helikopterima Mi 171-Sh čija je prednost u tome što imaju dizalicu  SLG-300 koja omogućava brza evakuacija unesrećenih u helikopter dok lebdi u zraku. Zajednički rad posade helikoptera i letača spašavatelja HGSS -a iznimno je važan u stvarnim situacijama spašavanja zbog uigranosti i učinkovitosti. Ovom vježbom napravljen je veliki iskorak jer helikopter MI 171-Sh pruža dodatne mogućnosti čime se spašavanje u Hrvatskoj podiže na jedan viši nivo. Uvježbanost i timski rad posada helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i letača spašavatelja Hrvatske gorske službe spašavanja garancija su učinkovitijem i sigurnijem spašavanju unesrećenih na neurbanim prostorima

 

Pripremila J. Morović   Foto HGSS stanica Makarska

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh