HVIDR-u Makarska nastavlja voditi Ivan Glibota: Rješavanje stambenih pitanja prioritet

Zadovoljni dosadašnjim radom vodstva HVIDR-e Makarska članovi su na Izvještajno-izbornoj skupštini održanoj u makarskom Vatrogasnom domu 20. prosinca jednoglasno odlučili da Ivan Glibota ostaje predsjednik, a Damir Zukić, dopredsjednik. Oni će ujedno predstavljati Makarsku na Saboru HVIDR-e. Na županijskoj razini pridružit će im se Boro Radić, koji zajedno s Miroslavom Radojkovićem, Slobodanom Ravlićem, Juroslavom Prgometom, Milenkom Ivankovićem, čini Nadzorni odbor makarske HVIDR-e.

Pred 34 člana, od njih 170, koliko broji HVIDR-a od Brela do Gradca, Ivan Glibota podsjetio je na sve aktivnosti od kada je izabran 2009. -Tijekom svih ovih godina imali smo korektne odnose i potporu Grada Makarske bez obzira koja je politička opcija bila na vlasti, nadam se da će se i dalje razvijati u tom pravcu. Ono što najviše muči članove HVIDR-e koji nisu stambeno zbrinuti je da im se riješi stambeno pitanje. Vjerujem da će u idućoj godini doći do pozitivnih pomaka, da će se početi graditi 60 stanova u Makarskoj u Ulici o. Petra Perice, na lokaciji predviđenoj za ovu namjenu jer je Grad Makarska napravio sve da gradnja počne. To je, uostalom, ministar Fred Matić i javno najavio kada je spominjao Makarsku kao jedan od gradova u kojima će se graditi stanovi za stradalnike Domovinskog rata, naglasio je Glibota, uz napomenu kako dolazak ministra očekuje uskoro.

Urediti novi prostor Udruge u Centru Nikola

Među prioritetima je i uređenje prostora za HVIDR-u, a koji bi koristile još dvije udruge proizašle iz Domovinskog rata, budući je onaj koji su imali u Kalalrgi nije uvjetan. Novi prostor bi trebao biti u centru Nikola. Radi se o 15 četvornih metara koje su sada izgrađene roh-bau. Sami članovi HVIDR-e, uz pomoć sponzora i donatora, bi ih uredili, i za par mjeseci bi se moglo useliti, najavio je Glibota.

Istaknuo je zadovoljstvo provedbom akcije skupljanja potpisa za raspisivanje referenduma koju je organizirao Stožer za obranu Hrvatskog Vukovara. Na Primorju je prikupljeno 3800, a u Županiji 9300 potpisa. Posebno se zahvalio Gradu Makarska i Općinama Makarskog primorja koje su dopustile da se potpisi prikupljaju na javnim površinama, te volonterima koji su, unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama, neumorno ustrajali u akciji za Hrvatski Vukovar.

Glibota je govorio i o ostalim aktivnostima, među kojima je spomenuo organizaciju humanitarnog koncerta na GSC Makarska ‘Na krilima hrvatske’, sudjelovanje u promocijama knjiga, podršku hrvatskim generalima Gotovini i Markaču i njihov doček u Zagrebu. Nedavno su bili na prosvjedu na Markovu trgu kako bi izrazili nezadovoljstvo stalnim smanjenjem mirovina hrvatskim braniteljima, naglasivši kako se ustrajno obezvrjeđuje žrtva onih koji su branili i stvarali Hrvatsku. Radojković ga je u tome podržao i predložio da se uputi protestna nota. Također je zamjerio članovima HVIDR-e koji ne plaćaju članarinu, a takvih je veliki broj budući je od članarine prikupljeno šest tisuća kuna.

 Sve pohvale za organizaciju športskih igara

Makarska HVIDR-a je bila u listopadu uspješan domaćin 22. ŠNIDOR-a, športskih igara koje su prvi put održane upravo na Gradskom sportskom centru. Natjecalo se 1100 članova HVIDR-e iz Hrvatske te ekipe Herceg Bosne, podsjetio je Damir Zukić, koordinator Igara. –Dobili smo sve pohvale, a mi se zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u tome – Gradu Makarska, Gradskom sportskom centru, FA Tempet, Srednjoj strukovnoj školi, Torcidi, makarskom GSS-u, zaključio je Zukić.

Iz financijskog izvješća koje je podnio Boro Radić vidljivo je kako se najveći prihod slio iz makarskog Gradskog proračuna i to 50 tisuća kuna, od Konzuma 9 tisuća kuna, dok Općine nisu uplatile ništa. Na računu je oko 6500 kn, i Radić je apelirao na financijsku potporu kako bi novcem koji imaju mogli pomoći članovima.

Gradonačelnik Bilić: Grad Makarska će uvijek stajati iza HVIDR-e

Članove Skupštine HVIDR-e pozdravio je gradonačelnik Tonći Bilić, prisjetivši se nakratko Domovinskog rata kada je i sam nosio uniformu Hrvatske vojske. Za Hrvatsku ste dali najvažnije, svoje zdravlje, i zaslužujete da se s posebnim poštovanjem gleda na to. Žao mi je što ovu potporu koju imate od nas nema te i od Općina Primorja, pozivam ih da vas financijski podrže. Grad Makarska će uvijek stajati iza HVIDR-e, obećao je najavivši pomoć u uređenju novog prostora za rad Udruge. Na kraju je poručio Naš cilj iz 90.-tih je ostvaren, ali zajedno ne smijemo dopustiti da netko treći poremeti put u ostvarenju našeg cilja, samo da bi ostvario vlastite interese! Svim je članovima HVIDR-e zaželio sretne blagdane. U tome mu se pridružila Marija Skender iz Udruge udovica hrvatskih branitelja iz domovinskog rata, podsjetivši kako imaju dvije udovice koje su na listi za dodjelu stanova.

 

Piše Jasna Morović     Foto IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh