U crkvi Kraljice mira krizman 51 srednjoškolac

Don Ivan Ćubelić pozvao mlade na traženje životnog smisla kroz molitvu i međusobno pomaganje

Deseta nedjelja kroz godinu u makarskoj župi Kraljice mira protekla je u znaku podjele sakramenta sv. potvrde. Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi predvodio je don Ivan Ćubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije koji je uz nazočnost župnika don Damira Vuletića krizmao ukupno 51 srednjoškolca.

Na početku svete mise krizmanici su zahvalili djelitelju krizme i predvoditelju euharistije. Službu riječi sami su obogatili čitanjem misnih čitanja, dok je pjevani dio mise predvodio župni zbor pod ravnanjem č.s. Bernardine Crnogorac. Zahvalivši krizmanicima na toploj dobrodošlici, don Ivan Ćubelić je izrazio nadu u ispravan odabir životnih odluka pred kojima se mladi svakodnevno susreću. Potičući mlade da se okrenu kulturi života, a ne smrti Ćubelić je istaknuo traženje životnog smisla kroz molitvu i međusobno pomaganje.

- Sakrament svete potvrde naslanja se na vaš ulazak u vjerničku zajednicu koji ste zaslužili još kao mala djeca. Obnavljanjem obećanja koja su kod krštenja dali vaši roditelji i kumovi, danas sami svjedočite da ste odrasli i ozbiljni ljudi koji kroz život kroče dostojanstveno i hrabro. Svaki od vas može izabrati životnu vertikalu ili horizontalu, s tim da vam prvi izbor osigurava vjeru u besmrtni život ispunjen Božjom ljubavlju, dok vam izborom druge solucije ostaje samo ono materijalno i prolazno. U pravom izboru trebaju vam pomoći vaši roditelji i kumovi kroz svakodnevnu praksu zajedničke obiteljske molitve, u međusobnom poštivanju i otvorenom dijalogu. Odbacite strah i kulturu smrti koje vam nameću mediji i obucite se svjetlom i nadom u bolje sutra. Gledajte uvijek ispred, u stalnom traženju novih spoznaja i vrijednosti koje proizlaze iz višestoljetne ukorijenjenosti vjere na ovim područjima – poručio je mladima don Ivan Ćubelić.

Okupljena vjernička zajednica molila je za darove Duha Svetoga te župno zajedništvo koje se

posebno ogledalo u jednoglasnoj obnovi Krsnog zavjeta uz upaljene svijeće. U Molitvi vjernika krizmanici su na poseban način molili za papu, biskupe i svećenike, svoje roditelje, učitelje i cijelu župnu zajednicu, kako bi primanjem sv. potvrde postali još bolji i vjerniji Kristovi učenici. Posebno dojmljiv bio je Prinos darova u kojem su krizmanici zahvalili Bogu na darovima kruha, vina i vode, te duhovnoj hrani koju dobivamo kroz simboliku svijeće, križa i Svetog pisma. Kao i uvijek, misno je slavlje završilo podjelom potvrdnica i zajedničkim fotografiranjem u samoj crkvi.

  • Piše Petar Kelvišer
  • Foto  Brzica
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh