Msgr. Pavao Banić: Neka nam Isus ulije snagu kojom ćemo pobijediti kušnju novog vremena

 „Sam Bog hita da nas spasi“, riječi su Svetoga Pisma koje obilježavaju adventsko vrijeme.

Bog je iz ljubavi stvorio čovjeka, da bude sretan i besmrtan, ali i slobodan da prihvati njegov plan. Međutim čovjek u svojoj slobodi upropaštava budućnost koju mu je Bog namijenio.

Ljubav se Božja opet ostvaruje kada šalje Sina svoga u liku betlehemskog djeteta da nas spasi, zato nam i jesu značajne ove riječi psalmiste, koje označuju Božju želju da budemo sretni.

Rođenjem betlehemskog djeteta Bog nas želi uključiti u događaj spasenja da svi postanemo sinovi i kćeri nebeskog Oca, a to znači, braća i sestre.

Pokazao nam je da je obitelj najsvetija zajednica, tako je i svoje božanstvo prvi puta pokazao na piru u Kani Galilejskoj kod jedne priproste, ali skladne obitelji.

Pokazao nam je da ne smijemo dijeliti ljude i neke držati manje vrijednim. Sam je izabrao da bude u siromašnoj obitelji, a potakao i one koji se žele uključiti riječima: „Zaista  kažem vam, što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste“.

Pokazao nam je i vrijednost obitelji, one obitelji koja se, nažalost, danas obezvređuje. Isus se baš htio roditi u skladnoj, skromnoj, siromašnoj, ali časnoj obitelji. Tako je obitelj posvetio  što ju je podigao na sakrament, time je ona postala Crkva u malom.

Postoje i velike opasnosti za obitelj jer, „sotona vreba kao ričući lav’, nas je svake godine sve manje, a to znači da izumiremo. Prodajemo najljepše dijelove „naše lijepe“, time postajemo roblje u vlastitoj domovini. Na odgoj djece roditelji sve manje imaju utjecaj, time se otvara mogućnost onima koji imaju moć, a ne treba spominjati drogu, alkohol, kocku i obezvređivanje moralnih načela crkve.

Uzrok svim negativnostima je udaljavanje od Božjih zapovijedi, poticani propagandom novog vremena.

Kroz svu povijest javljali su se pokreti s novim idejama, od starog Egipta, Asirije, Rima ili Grčke, ali jedini Spasitelj koji se pojavio u smrtnom tijelu maloga djeteta, ostaje stalno na zemlji na sakramentalan način. On, neka nam svima ulije snagu kojom ćemo  pobijediti kušnju ovoga vremena.

Svima onima koji traže mir i radost, svim građanima Makarske i njenog okružja, svim župljanima dekanata, želim boljitak osobnoga i društvenog života.

Obnovljenom, čvršćom vjerom, neka vam bude ispunjen Božić kao i Nova 2014. godina, koju započinjemo blagdanom, blažene djevice Bogorodice.

 

mons. Pavao Banić, dekan Makarskog dekanata

 

Foto IvoR

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh