Prva monografija Ogranka Matice hrvatske u Makarskoj ‘Na braniku Domovine’ izlazi koncem lipnja

Vrijedno štivo, obogaćeno fotografijama i dokumentima, najavljeno je prošle godine prigodom obilježavanja 40. obljetnice osnutka Matice hrvatske u Makarskoj i 20. obljetnice obnove njezina rada

Za dva tjedna makarski Ogranak Matice hrvatske dobit će svoju prvu monografiju, odnosno spomen-zbornik  ‘Na braniku Domovine’, a urednik je prof. Ivan Ivanda. Time je ispunjeno obećanje koje je makarska Matica dala prošle godine prigodom obilježavanja 40. godišnjice osnivanja i 20 godina obnoviteljskog rada ove kulturne udruge, a ona svoju povijest piše još od 19. stoljeća, kada nije bilo pravog ogranka već su je vodili povjerenici poput Petra Andrijaševića i don Mihovila Pavlinovića.

-Izdavanje naše prve monografije odužilo se iz tehničkih, organizacijskih i financijskih razloga. Ali, sada je tu, obavljen je gotovo cijeli posao, i još čeka ‘zadnji pogled’ i korice –  doznajemo od Ante Škrabića, predsjednika MH u Makarskoj. -Njezinim izlaženjem zaokružuje se dokument, spašava vrijeme koje bi bez Matice bilo izgubljeno. Vrijeme ide, sjećanja blijede, stoga će ova vrijedna knjiga ubuduće biti nezaobilazna u vrednovanju kulture i inače života našeg grada – ističe Škrabić.

Monografija će biti promovirana uskoro. Na 150 stranica obilje je objavljenih radova, zapisa, dokumenata, fotografija, a tiska se u Tiskari ‘Poljica’ u 500 primjeraka.

  • Piše Jasna Morović

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh