Turističko vijeće TZ-a grada Makarske odbilo prijedlog predsjednika Skupštine Tonćija Bilića o novom sazivu :Hoće li Ministarstvo imenovati povjerenika

Vijeće Turističke zajednice jučer je održano u starom sazivu i na njemu nije prošao prijedlog predsjednika Skupštine i gradonačelnika Tonćija Bilića o zastupljenosti pojedinih skupina u budućem sazivu Skupštine.

Većinom glasova Turističko vijeće je odbilo taj prijedlog.

-Budući većinu u TZ-u imaju članovi HDZ-a i odbili su prihvatiti ovakav prijedlog koji je za mene jedino moguć, oni se bave politikanstvom na štetu svih građana- istaknuo je gradonačelnik Tonći Bilić i obrazložio što dalje, o čemu se čeka i očitovanje iz Ministarstva.

Hoće li Ministarstvo imenovati povjerenika ili će predsjednik Skupštine dobiti mandat da je sazove, znat će se  već za koji dan.    

Na temelju naloga Ministarstva turizma od 9. siječnja ove godine,  iako je istekao mandat svim tijelima TZ-a, ja kao predsjednik Skupštine, sukladno članku 18. stavku 7. zakona o TZ-u i promicanju hrvatskog turizma u roku najkasnije, osam dana od dana zaprimanja naloga mogu sazvati izbornu sjednicu Skupštine na kojoj je potrebno donijeti program rada i financijski plan za 2014. Temeljem toga naloga donio sam odluku o sazivanju izborne sjednice Skupštine TZ grada Makarske za dan 4. veljače. Također sukladno Statutu TZ-a i zakonu o TZ-u, Turističko vijeće je to koje na temelju izračuna donosi odluku o broju zastupljenosti pojedinih skupina u Skupštini TZ-a. Jedini vjerodostojni i dostupni podaci za izračun potrebnog broja članova Skupštine iz pojedine skupine je napravljen od strane direktora TZ-a i zaposlenika Ureda, po mojem nalogu od 6. prosinca 2013. na sjednici Nadzornog odbora i temeljem tih izračuna Skupština TZ-a u budućem sazivu bi trebala imati zastupljenost broja članova: hoteli 9,(u bivšem sazivu bilo 8), privatni iznajmljivači 7 (do sada 6) ugostiteljstvo 2, a prije bilo zastupljeno s tri člana, Promet sada 1 prije 2, te trgovina 5 i Turistička zajednica 1, kako su imali i u prijašnjem sazivu Skupštine.  

Ukupno je u Skupštini 25 članova osim predsjednika. S obzirom na tu činjenicu i da odluku donosi Turističko vijeće sazvao sam sjednicu TZ-a i Nadzornog odbora za 21. siječnja s dnevnim redom na kojem je među ostalim bio i prijedlog odluke o broju predstavnika određenih skupina u Skupštini TZ-a grada Makarska. Međutim, nakon rasprave većinom glasova članova TV-a prijedlog te odluke nije prošao jer su HDZ-ovi članovi,tj. članovi Vijeća tražili da se kao kriterij za izbor uzmu  podaci o plaćanju boravišne pristojbe i članarine iz 2013.

Zakon predviđa da to bude godina koja je prethodila?

Da, ali s obzirom da  je 16. 12. 2013. isticao mandat svim članovima, moglo se jedino na temelju 2012. napraviti. Izračun za 2013. bit će gotov u  4. mjesecu 2015. godine!  Dakle sa zakašnjenjem od 2 godine. Činjenica je kako su svjesni i u Ministarstvu turizma da se tako zakon ne može primijeniti kao što se svih ovih godina pa i 2009. kada je dosadašnji saziv bio imenovan nije primijenio taj zakon i nisu uzeti podaci iz 2008. već 2007.

U svakom slučaju većina, uglavnom članovi HDZ-a, nisu htjeli podržati taj prijedlog, a jedini je relevantan i javno dostupan kriterij i na taj način će spriječiti daljni normalni rad TZ –a. Očito im je turizam kao osnovna gospodarska grana kao djelatnost koja hrani građane ovog grada na krajnjem mjestu, budući se ovako ponašaju. Njima je primarno politikansko ponašanje neovisno o posljedicama koje mogu imati građani. Zašto to rade? Zato što HDZ ne bi  tako imao većinu u  Skupštini i na žalost ponavlja se kako se ne može legalno nešto napraviti u TV-u grada Makarske  ako nema određenih afera. Očito je da HDZ želi afere, ali je  to nažalost štetno osim za njih i za kompletnu turističku djelatnost, zaključio je gradonačelnik Tonći Bilić.

Kada se i kakvo rješenje može očekivati?

Ovih dana očekujemo naputak Ministarstva i krajnji rezultat može biti imenovanje povjerenika koji će u roku od 60 dana sazvati izbornu Skupštinu i tada neće biti potrebna odluka TV-a ili NO-a već će sukladno zakonskim ovlastima povjerenik odrediti koliko će koja skupina imati predstavnika u Skupštini TZ-a.   

Za  nekoliko će se dana znati hoće li Ministarstvo imenovati povjerenika ili ne, ili će donijeti odluku da predsjednik Skupštine, a to je gradonačelnik Bilić donese odluku o broju predstavnika Skupštine i provede odluku o sazivanju izborne Skupštine.

Piše Janja Glučina

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh