Makarski franjevci proslavili svetog Antu

Gvardijan fra Miljenko Odrljin kazao je kako sv. Antu, zaštitnika djece i sveca cijelog svijeta, moramo shvatiti kao učitelja i primjer kršćanske dosljednosti.

Tradicionalni blagoslov djece i procesija s cvijećem i svečevim kipom oko franjevačkog samostana i ove su godine bili dio liturgije kojom su makarski vjernici proslavili svetkovinu sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika djece i sveca cijelog svijeta. Na večernjoj svetoj misi u crkvi Uznesenja BDM koju je predvodio gvardijan fra Miljenko Odrljin okupio se velik broj vjernika, pogotovo djece. Bio je to ujedno i vrhunac pobožnosti sv. Anti čija je priprava počela prije trinaest utoraka, a nastavila se devetnicom u franjevačkoj crkvi. Podsjetivši na životni i vjernički put sv. Ante, otac gvardijan u svojoj se propovijedi posebno osvrnuo na motive koji su ovog sveca vezali uz Boga. Prema njegovim riječima, padovanski je svetac odgovorio na Božji poziv nasljedovanja Krista kroz molitvu i služenje bližnjemu, što ga je na koncu i učinilo jednim od najvećih propovjednika i čudotvoraca.

- No uza sve to, Antu moramo shvatiti kao učitelja i primjer kršćanske dosljednosti. Današnji čovjek gladan je duhovnosti, bez obzira koliko mu život bio ispunjen svakodnevnim obvezama. Slijedeći primjer sv. Ante, zadaća je svakog vjernika povezati se što čvršće uz Boga i bližnjega. Isus, Marija i Biblija, životna je formula ovog sveca, čiji je nauk prvenstveno bio nadahnut Svetim pismom, kazao je gvardijan Odrljin dijeleći blagoslov svim vjernicima, te čestitavši svima koji nose ime sv. Antuna.

I ovog puta, misno slavlje u franjevačkoj crkvi svojim je pjevanjem uzveličao Muški franjevački zbor uz orguljašku pratnju i pod ravnanjem mladog Umberta Kostanića.

  • Piše Petar Kelvišer
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh