Carevići: Zmaj je dobar, a prvak Europe je Španjolska

Nogometna groznica u Makarskoj

Kako je cijela Hrvatska ovih dana ‘u balunu’, za razgovor smo zamolili Careviće, oca Slobodana i sina Maria. Slobodan je voditelj Zmajeve omladinske nogometne škole i trener prve ekipe, a Mario nogometni gastarbajter koji je prošlu sezonu «odradio» u Izraelu, a ovu će u Belgiji. Na osnovi njihovog nogometnog znanja i iskustva pokušali smo doznati više o Zmaju, onome što se protekle sezone događalo te o onome što se događa na Europskom prvenstvu

Mario Carević je tridesetogodišnjak koji je svojevremeno bio velika nada Hajduka. «Sa sedam godina sam registriran za Hajduk. Išao sam nekoliko puta tjedno na treninge u Split, a ostatak treninga sam obavljao sa Uranijom, Zmajem i u Tučepima. Prošao sam sve selekcije u Hajduku, a nastupao sam i za reprezentaciju Hrvatske u mlađim kategorijama. U Hajduku sam počeo stvarati nogometnu karijeru. Kao i većina mojih vršnjaka rano sam otišao u inozemstvo», govori nam Mario.

Zanimljiv je bio nogometni put Maria Carevića. Otišao je u Saudijsku Arabiju gdje je bio prvak, klupski, Azije. Potom je pao u nemilost vlasnika kluba. Onda je otišao u njemački Stuttgart gdje je nastupao pod vodstvom današnjeg irskog selektora i talijanskog trenera Giovannia Trapattonia.

U Arabiji napreduju, a u Njemačkoj pravi profesionalci

«U Arabiji mi je trener bio pokojni Tomislav Ivić. U početku sam dosta igrao i sve je bilo u redu. Osvojili smo azijsku ligu prvaka. Nakon odlaska Ivića i Poklepovića iz Arabije došao sam u nemilost vlasnika kluba pa jedno vrijeme nisam igrao. Moram reći da su bili fer u plaćanju. Na vrijeme su stizale sve ugovorne obveze. Što se tiče kvalitete nogometa u Saudijskoj Arabiji, on je u stalnom porastu. Imaju nekoliko kvalitetnih klubova u kojima nastupaju europske i južnoameričke zvijezde, obično na zalasku karijere. Tu su i europski treneri koji unose promjene u njihovo shvaćanje nogometa pa se time i kvaliteta podiže. Nije to još uvijek europski nogomet, ali brzo napreduju», kaže Mario Carević.

O njemačkim i belgijskim iskustvima dodaje: « U Stuttgartu sam bio šest mjeseci. Trener mi je bio Trapattoni koji je vrhunski stručnjak. Te godine Stuttgart je bio prvak Njemačke. Ja sam nakon šest mjeseci otišao na posudbu u Hajduk. Karijeru sam nastavio u belgijskom Lokerenu gdje sam proveo tri godine. U Belgiji se igra jedna mješavina njemačkog, francuskog i engleskog nogometa, a takav im i je nogometni mentalitet. Oni su profesionalci u svakom pogledu. Na primjer: u Hajduku smo se u svlačionici znali šaliti, nakon pobjede i zapjevati. Međusobno smo bili prijatelji i družili smo se. Toga u Njemačkoj nema. Tamo je nogomet posao i nakon treninga ili utakmice svi idu svojim obiteljima ili prijateljima i gotovo nitko se međusobno ne druži. U Belgiji je slična situacija. Belgijski klupski nogomet je puno kvalitetniji od hrvatskog. Imaju četiri ekipe: Anderlecht, Standard, Brugge i Gent koji odskaču organizacijom, financijama i kvalitetom. Sve druge ekipe su dosta izjednačene i svatko svakoga može pobijediti. Iz Lokerena sam prešao u Kortijak gdje sam igrao godinu dana. Prošlu godinu sam bio u Izraelu i to mi je najveći nogometni promašaj. U Izraelu se sve vrti oko novaca i za nogomet ne postoji neki veliki interes. Ove sezone se ponovo vraćam u Kortijak i nadam se da ću izborit mjesto u početnom sastavu. Zdravlje mi je dobro, u dobroj sam fizičkoj formi i mogu igrati još nekoliko sezona.»

Kao i svi hajdukovci i Carević ne isključuje Hajduk iz svojih planova. Kaže: «Nemam nikakav kontakt sa sadašnjim Hajdukom, ali nikad se ne zna! Vidim da u Hajduku postoje brojni problemi, ali ja sam hajdukovac i možda se pojavi nekakva opcija povratka u moj matični klub. Nije loša ideja da karijeru završim u Hajduku.»

Zmaj je dobar ali se mora bolje raditi

Zanimale su nas i aktualnosti oko Zmaja. «Gledao sam dvije utakmice pri završetku prvenstva i vidi se da momci imaju potencijala. Mora se dobro i puno raditi kako bi se uspjelo. Znam da postoje problemi oko plaćanja nogometaša i to se mora riješiti ako se želi imati stabilan klub. U Inozemstvu takvih problema nema. Ugovorne obveze se ispunjavaju. Što se tiče Europskog prvenstva, naravno da pratim što se događa. Ne gledam baš sve utakmice, ali sam u tijeku. Moj favoriti su Španjolci, dobri su Nizozemci i Nijemci i oni su glavni favoriti za naslov. (Razgovor je vođen prije utakmice Nizozemska- Njemačka, o.a.). Rusi jesu prijatno iznenađenje, no mislim da nisu još za sam vrh Europe. Hrvatska reprezentacija je dobro startala, ali Irska nije pravo mjerilo. Sve će biti puno jasnije nakon utakmice s Italijom. Točno je da nas nikada nisu pobijedili, no ovo je neka druga Italija i treba biti vrlo oprezan».

Slobodan Carević će tek razgovarati o ostanku na klupi Zmaja

Stariji Carević, otac, Slobodan je trener prve ekipe Zmaja s kojim je uspio izboriti ostanak u trećoj ligi. Carević ne zna hoće li i dalje biti trener prve ekipe jer se razgovori s predsjednikom Zmaja dr. Bebekom tek očekuju. O polusezoni na trenerskoj klupi Zmaja kaže: «Kada sam preuzeo ekipu bili smo daleko najlošija ekipa. Čak su neki u upravi govorili da je ostanak u ligi ravan invaziji vanzemaljaca. Ipak smo u proljetnom dijelu skupili najviše bodova i po tome smo prvi na tablici. Nogometaši su dali od sebe koliko su mogli u ovim okolnostima. Ja mislim da Makarska zaslužuje trećeligaša i to da se bori za sam vrh. Treba riješiti probleme koji postoje i onda krenuti dalje. U razgovorima s čelništvom kluba na tome ću ustrajati. Nekoliko momaka već je najavilo odlazak na probe u druge klubove i vjerojatno će napustiti Zmaja. To je tako.

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh