Projekt osobnog asistenta je prava stvar: Udruga Sunce za uzor svima

U Udruzi Sunce osobni asistenti potpisali su ugovore o radu. Bio je to svečani trenutak kako za korisnike, odnosno njihove poslodavce tako i za sedam osobnih asistenata. Osim što su potpisali ugovore u druženju uz kolače, koje su sami pripremili kako bi ovo proslavili pričali su novinarima o svojim iskustvima u radu ne skrivajući zadovoljstvo.

Ponosni su u Udruzi Sunce i sretni s rezultatima projekta  kojeg su započeli prije osam godina. Na ovaj način je sedam osoba zahvaljujući Udruzi Sunce pronašlo posao, od kojih troje i na neodređeno vrijeme. Sudeći prema njihovim izjavama prezadovoljni su i oni i korisnici njihovih usluga koji su im u ovom projektu zapravo poslodavci. Ali nisu to striktni odnosi poslodavac-zaposlenik, iako je poslovan taj odnos je i iznimno prijateljski. Osim fizičke pripomoći, gdje su u nekim slučajevima asistenti jedini prozor u svijet, s poslodavcima često razviju najiskrenija velika prijateljstva. Stoga i ne čudi da u ovom poslu iako korisnici imaju asistenta četiri sata na dan,oni sami raspoređuju radno vrijeme. Osobni asistenti Danica Bebek Radalj, Vesna Matutinović, Niko Šimić, Ivana Kotarac, Angela Jović, Ljubica Nikolić i Ante Kovačić su osobni asistenti. Ispričali su kako nerijetko ostanu u druženju sa svojim asistentima i dulje kada god treba. Kažu da su se našli u ovom poslu te je nekima angažman na projektu stalnog asistenta ujedno bio i prilika za zaposlenje.

Njihovi poslodavci: Ivana Jelaš, Meri Kosović, Marko Jakir, Natali Visković, Gordana Muhtić, Dijana Letica i Teo Miočević izrazili su iskreno zadovoljstvo svojim osobnim asistentima. Broj asistenata zasad zadovoljava potrebe  korisnika, a ukoliko ima još onih koji zadovoljavaju propisane uvjete i misle da mogu ostvariti pravo pozvani su da se obrate Udruzi kako bi im pomogla to i ostvariti. U Udruzi Sunce od sedam korisnika koji ostvaruju pravo njih šest je dobilo asistenta po četiri sata dnevno, a jedan korisnik dva sata. Radno vrijeme sa svojim poslodavcima sami dogovaraju, ističe defektolog Ognjen Vela, voditelj Područnog odjeljenja Centra ‘Juraj Bonači’  u Makarskoj.

Premda je Sunce samo udruga, realizacijom projekta osobnog asistenta može biti uzor ne samo udrugama već mnogim tvrtkama kako se voljom i  ljubavlju može naći  korisno rješenje i za poslodavce i za zapošljavanje. 

Piše Janja Glučina Foto Željko Kovačić

Poslodavci zadovoljni, a drugima prigoda za zapošljavanje -Nakon osam godina provođenja projekta osobni asistent, potrudit ćemo se da ove godine kroz neki od natječaja provedemo i standard kvalitete za ovu socijalnu uslugu. U tom slučaju će se Udruga Sunce profilirati kao kvalitetna udruga koja pruža usluge osobnog asistenta u skladu s najvišim standardima socijalnih usluga. Mislimo da možemo dobiti to i u tom slučaju naši korisnici će uvijek imati isti standard kvalitete osobnog asistenta, ponosno će na uspjeh projekta Olivija Prodan Ravlić, predsjednica Udruge Sunce. Procjena sposobnosti ne smije biti viša od 45 i nju ispunjava osobni liječnik ili fizijatar. Radi se samo o proceduri, a ako se korisnike pita onda je Sunce zasigurno na vrhu piramide najboljih. Priznat ćete kako kod nas ne postoje takve tvrtke i ne posluju tako.


Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh