Proslavljen blagdan Srca Isusova

Makarski vjernici i ove su godine svečano i dostojanstveno proslavili svetkovinu Presvetog Srca Isusova. Osim što se kao uzvišeni oblik pobožnosti prakticira u gotovo svim hrvatskim župama i crkvama, ova je svetkovina na poseban način vezana uz vjernički život podbiokovskog kraja koja se kao makarski zavjetni blagdan slavi još od 19. stoljeća. Njegova povijest seže u 1815. godinu kada je iznenadna epidemija kuge odnijela mnoge živote na ovom prostoru.

Prema svjedočenju makarskih kroničara, bolest je iskorijenjena nakon što su se ovdašnji vjernici zavjetovali na post i molitvu Presvetom Srcu Isusovu. Sjećanje na te davne dane obnovljeno je i kroz proslavu ovogodišnjeg blagdana, u petak 15. svibnja, zaokruženog svečanom večernjom misom u katedrali sv. Marka. Misno slavlje koje je uz nazočnost župnika don Pavla Banića predvodio župni vikar don Ante Žderić, započelo je zavjetnom makarskom molitvom te procesijom sa čudotvornom slikom Srca Isusova. Osvrćući se na povijest proslave ovog blagdana Žderić je istaknuo važnost gajenja vjerničke tradicije i u sadašnjem vremenu. To se poglavito ogleda u istinskoj predanosti Bogu i nesebičnoj ljubavi za bližnjega, kao vjerničkoj spremnosti nasljedovanja Krista.

- Primjer izgaranja za čovjeka daje nam Isus Krist čije srce gori buktinjom ljubavi i nesebičnog davanja. Obnovom zavjeta naših predaka zapalimo naša srca koja će poput Kristova širiti ljubav, poštenje i istinsku radost u sredini koja nas okružuje – poručio je u svojoj propovijedi don Ante Žderić.

  • piše Petar Kelvišer
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh