U Vepricu predstavljena župa Vinica

„Vinička bašćina“ u zagrljaju odseljenika

U posebnu  duhovnom ozračju kaje pruža marijansko svetište Vepric u Makarskoj je u subotu  navečer predstavljena knjiga o župi Vinica. Knjigu „Vinička  bašćina“ predstavio je sam autor don Ilija Drmić, župnik župe Vinice. Istaknuo je kako ova stara župa još prije tri i pol godine nije imala ni jednu knjigu, a sada predstavlja tri te je otkrio kako su još tri knjige napisane za objavu

Još prije 3 i pol godine ova župa, kolijevka hrvatskog naroda, rasprostrta s triju strana planine Zavelima i oko Viničkog polja, nije imala niti jednu knjigu objavljenu o svojoj povijesti, a sada su tri knjige: „Župa Vinica“ (autori fra Robert Jolić i don Ilija Drmić), „Vinička bašćina“ i knjiga „Jokanov slikopis“ (o slikarskom opusu Josipa Jokana Šiške). Don Ilija Drmić je najavio uskoro objaviti još tri knjige koje je napisao.

Ispred špilje u svetištu Vepric, gdje je don Ilija u propovijedi istaknuo kako i zašto pisati, prije svega uz molitvu i zahvalu, bile su izložene i knjige o povijesti župe Vinica i umjetničke slike nastale u svibnju na slikarskoj koloniji u Vinicama u kojoj je sudjelovalo 40-ak slikara iz Hrvatske.

-S knjigama o povijesti župe Vinice i slikama nastalim na tlu Vinice obilazimo sve gradove gdje žive odseljeni iz Vinice! Planirali smo ovdje u Makarskoj završnicu predstavljanja povijesti Vinice po gradovima Hrvatske, ali ipak će to biti u Splitu. Ovdje molimo i zahvaljujemo Bogu na milosti koju nam daje kako bismo nastavili istim žarom.

Ne treba zaboraviti da župa Vinica još samo prije 3 i pol godine nije imala ni jednu napisanu knjigu! Bašćina je posjed, sve kulturno i civilizacijsko blago koje se rodi na određenom prostoru. Zato se knjiga i zove Vinička bašćina, istaknuo je don Ilija Drmić, poručivši čitatelju:»Nemoj se žuriti kada čitaš ovu knjigu. Čitaj je polako!

Sve što radimo, radimo iz ljubavi prema Bogu i svom rodu i sve će se to preobraženo vidjeti gore! Ovo je misno i kulturno slavlje», kazao je don Ilija Drmić, naglasivši potrebu i značaj  molitve za nadahnuće stvaralaštva.


Kronika zbivanja kroz 50 godina

Knjiga je tiskana na 586 stranica, tvrdo ukoričena i ilustrirana  dragocjenim fotografijama iz povijesti župe i njezinih župljana. Ona je  zapravo kronika zbivanja kroz 50 godina života i djelovanja s određenim pogledom na puno, puno stariju prošlost. Velika i teška po formatu knjiga i izgledom podsjeća na enciklopediju. Puna je podataka o povijesti župe, sela i zaselaka, znamenitosti Vinice, o njezinim stanovnicima, onima koji su u Vinici danas i još brojnijim odseljenim iz Vinice (općina Tomislavgrad). Zasigurno će „Vinička bašćina“ biti štivo koje će povijest života župe zauvijek sačuvati i koju će poželjeti svaki žitelj Vinice ma gdje živi. A u samoj župi danas, prema riječima don Ilije Drmića, živi 450 duša, dok je iseljenih osam tisuća!

Skup Zavičajnog društva «Zavelim»

U Splitu predstavljanje „Viničke bašćine“ bit će 20. lipnja u Duilovu  kada je i skup Zavičajnog društva „Zavelim“.

Više informacija svakako može se dobiti u Župnom uredu i od župnika don Ilije Drmića na telefon 021/724400 i  mob. 098 970 6376.

  • Piše Janja Glučina
  • Snimio Željko Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh