Upis u srednje škole u Makarskoj

Od Gradca do Brela za upis  290 učenika!

Osnovnoškolsko obrazovanje je s područja Makarskog primorja završilo je 290 učenika. Većina njih upisat će neko zanimanje u dvije makarske srednje škole. Prijave se predaju 2.i 3. srpnja, rezultati objavljuju 4. , a upis je 5. srpnja

Upisi u srednje škole u Makarskoj su kao i svuda u Hrvatskoj isti dan u svim školama – 2. i 3. srpnja, kada se zaprimaju prijave od 8 do 16 sati, 4. srpnja je objava rezultata, a 5. srpnja je upis. Za sve one koji još ne znaju – adresa Srednje  škole fra Andrije Kačića Miošića je Zrinsko- frankopanska  ulica bb, Makarska. U istoj zgradi je i Srednja strukovna škola. Provjerili smo koja sve zanimanja nude makarske srednje škole ove godine?

U Srednjoj školi fra A. Kačića Miošića pet odjeljenja

Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića ove će godine upisati  2 razreda opće gimnazije, 1 razred jezične gimnazije, 1 razred HTT-a1 ekonomske. – Prema odobrenju Ministarstva u razred će biti moguće upisati najviše 28 učenika, s izričitom napomenom kako ne smije biti prekoračenja. Iz godine u godinu na ovim prostorima se zamjećuje pad broja učenika! Bili smo planirali upis šest odjeljenja jer smo toliko odjeljenja maturanata ispratili ove godine. Ministarstvo nam je u startu sve to i odobrilo, ali naknadno su nam poslali dopis gdje korigiraju broj odjeljenja na pet –  pojašnjava ravnatelj Slavko Gudelj.

Srednja Strukovna upisuje šest odjeljenja

Broj odjeljenja u Strukovnoj je veći, međutim jedno odjeljenje se odnosi na pomoćne kuhare i otvara se ukoliko ima potrebe. Inače, u Strukovnoj će ove godine učenici moći upisati sljedeća zanimanja u  zasebnim odjeljenjima: elektrotehničar, turističko hotelski komercijalistprodavač, te 2 mješovita odjeljenja: kuhar-konobar i frizeri- instalateri grijanja i klimatizacije-automehaničari;  i  šesto je već spomenuto odjeljenje – pomoćni kuhar, ukoliko bude zanimanja za upis djece s posebnim potrebama.

I ravnatelj Strukovne Momir  Sumić potvrđuje kako se iz godine u godinu broj učenika smanjuje.

Termini upisa i za Strukovnu u Makarskoj su  2.i 3. srpnja (zaprimanje prijava), 4. srpnja (rezultati) i 5.  srpnja (upisi).

Rijetki bi u kuhare i konobare

Tada će se zapravo znati pravo stanje – koliko učenika nastavlja  srednje obrazovanje u Makarskoj i u koliko odjeljenja.

No već sada su zabrinjavajuće dvije stvari, prije svega alarmantno stanje nataliteta i smanjenje broja srednjoškolaca iz godine u godinu , ali i to što je u kraju gdje se živi od ugostiteljstva gotovo zanemarivo zanimanje za kuhare i konobare!

  • Piše Janja Glučina
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh