Otvoreno pismo Foruma žena SDP-a Makarske ravnatelju županijskog Doma zdravlja: Hitno riješite sve probleme oko statusa ginekološke ambulante u našoj ispostavi kako bi konačno mogla započeti s radom

Forum žena SDP-a Makarske 3. ožujka uputio je Otvoreno pismo dr. Dragomiru Petricu, ravnatelju županijskog Doma zdravlja, u kojem izražavaju svoje nezadovoljstvo i ogorčenost zbog još uvijek neriješenog statusa nove ginekološke ambulante u ispostavi Doma zdravlja u Makarskoj.

-Sukladno osnovnoj mreži zdravstvene djelatnosti, Makarskoj pripadaju dvije ginekološke ambulante. Podsjetile bi Vas da ste prilikom brzinskog opremanja i stavljanja u rad zubne ambulante u našoj ispostavi, kao glavni argument navodili da morate voditi računa o džepovima pacijenata,  kako oni ne bi plaćali ono što po zakonu ne trebaju plaćati. Zbog čega isti takav kriterij ne primijenite i u slučaju ginekološke ambulante? Žene Makarskog primorja imaju zdravstveno osiguranje, većina njih plaća i dopunsko osiguranje, a ginekološke preglede ne mogu obaviti preko uputnice već moraju plaćati u privatnim ambulantama. Ne tražimo ništa više od onoga što nam po važećim zakonskim propisima pripada. Tražimo da nam se omogući pravo na osnovnu zdravstvenu zaštitu na što – naglašavamo još jednom – imamo sva zakonska prava. A Županija je, kao vlasnik i osnivač zdravstvene ustanove na našem području, dužna osigurati uvjete da naše pravo na osnovnu zdravstvenu zaštitu možemo i ostvariti.

Već smo u više navrata ukazivale na činjenicu da se ispostava županijskog Doma zdravlja u Makarskoj kroz sve ove godine uporno zaobilazila i sustavno su se ignorirale potrebe za adekvatnom zdravstvenom zaštitom stanovnika ovog područja. I ovaj najnoviji slučaj nerješavanja statusa ginekološke ambulante, zbog čega se ne može početi s redovnim radom, samo potvrđuje te naše tvrdnje. Od zdravstvene ustanove koja je nekad bila na ponos stanovnika cijelog ovog područja, koja je čak bila i suradna ustanova Medicinskog fakulteta, u kojoj su studenti medicine odrađivali proljetnu praksu, danas imamo ispostavu u kojoj ne možemo ostvariti ni onaj minimum zdravstvene zaštite.

Sad je stvarno dosta! Zahtijevamo da hitno riješite sve probleme oko statusa ginekološke ambulante u našoj ispostavi, kako bi ona konačno mogla započeti s radom. Na kraju krajeva Vaša je dužnost, obzirom na poziciju čelnog čovjeka ove zdravstvene ustanove, da osigurate zakonom propisanu zdravstvenu zaštitu svim građanima na području koje ta ustanova pokriva.

Vjerujemo da ćete shvatiti koliko je važno da Makarska dobije još jedan ginekološki tim i da će ova ambulanta uskoro započeti s radom. Također ovom prilikom pozivamo sve žene s Makarskog primorja da se upišu u novoformiranu ginekološku ambulantu i tako iskoriste svoje zakonsko pravo da preko uputnice mogu besplatno obaviti ginekološki pregled. Važno je napomenuti da samim upisom ne gube svoj dosadašnji status i prava koja su imale, stoji u Otvorenom pismu koje potpisuje predsjednica Foruma žena SDP-a Makarske Jagoda Martić, a upućeno je dr. Dragomiru Petricu, ravnatelju županijskog Doma zdravlja.

 

Pripremila Jasna Morović    Foto Janja Glučina

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh