Najsporiji zemljišnik u Hrvatskoj!

Novinar Tomislav Mamić i Jutarnji list donose informaciju kako je od 109 zemljišnika u Hrvatskoj, naš makarski najsporiji i s najviše neriješenih predmeta! Tako Jutarnji piše da četrnaest zaposlenih u zemljišniku, kao referenti, u prosjeku rješavaju 2,1 predmet dnevno, što je daleko od hrvatskog prosjeka (8 predmeta)! Jutarnji tvrdi kako se u prva tri mjeseca ove godine situacija popravila i da sada referenti rješavaju u prosjeku 3 predmeta dnevno. Tako je potkraj ožujka u našem zemljišniku bilo 6.500 neriješenih predmeta!!

Jutarnji dalje donosi kako se radi vrlo aljkavo jer i ako se spis riješi, onda na njemu nema datuma, potpisa ili pečata. Neki predmeti se riješe iako ne postoje nikakvi uvjeti da budu riješeni, nekada se spisi spoje, a ne napiše se zašto su spojeni, a neki se odbiju ali bez napisanog obrazloženja.

Potkraj ožujka ove godine gruntovnicu je posjetila inspekcija Ministarstva pravosuđa kako bi obavila redoviti nadzor. Jutarnji tvrdi da su se inspektori nakon obavljenog nadzora hvatali za glavu zbog načina rada u makarskoj gruntovnici! Zbog svega toga će protiv nekoliko djelatnika biti poduzete stegovne mjere, a protiv nekih podnesene i kaznene prijave!

Zbog sveukupne situacije Ministarstvo pravosuđa je odlučilo osnovati ekspertni tim od deset referenata, koji dolaze iz ZK odjela iz Zagreba i imaju specijalni zadatak da dovedu u red gruntovnicu u Makarskoj! Taj specijalni tim ministar Miljanić je smjestio u jedan ured na 13. katu Zagrepčanke, gdje rješavaju isključivo zaostale predmete makarske gruntovnice.

  • Ivo Ćurković
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh