U Brelima puklo Vijeće, a puklo je i u HDZ-u i u SDP-u!

Općinsko vijeće Brela podijelilo se na dvije struje od kojih svaka za sebe tvrdi da je legitimna. Jedna skupina hadezeovaca i esdepeovaca – njih pet – tvrdi da imaju većinu ali nemaju predsjednika(cu) Vijeća niti pečat. Druga skupina – njih četvoro – tvrdi da su oni legitimni jer imaju legalno izabranu predsjednicu i pečat Općinskog vijeća, bez kojega se ne može funkcionirati.

Puno je razloga za raspad u funkcioniranju breljanskog Općinskog vijeća. Naime, nedavno je na unutarstranačkim hadezeovim izborima dosadašnji predsjednik i općinski načelnik Ivica Carević izgubio, što je poljuljalo njegov položaj i umanjilo moć odlučivanja.

Drugi je razlog nezadovoljstvo koje u Brelima dugo traje oko raspodjele mjesta i broja ležaljki za iznajmljivanje te drugih lokacija iz kojih se ljeti izvlači veliki novac.

Poznato je nezadovoljstvo koje je dio Breljana pokazivao prema dosadašnjem radu općinskog načelnika smatrajući da pogoduje sebi bliskim osobama, pa čak da se radi o mitu i korupciji na lokalnoj razini! U igri je bilo nekoliko stotina mjesta za iznajmljivanje ležaljki, a ponajbolja mjesta su dobivale iste osobe. Dio Breljana je od toga dobro živio i očito im nije niti na kraj pameti da tu zlatnu koku prepuste nekome drugom.

Nezadovoljni dio Breljana je kroz izbore u HDZ-u pokazao da više ne želi ovakve raspodjele novca i moći i to je glavni uzročnik podjela koje su nastale u samom Općinskom vijeću te strankama koje u njemu participiraju.

Dio hadezeovaca i ranije je pokazivao nezadovoljstvo Ivicom Carevićem, pogotovo braniteljski dio, koji je tvrdio da je Carević izbjegao Domovinski rat bijegom u inozemstvo te baveći se švercom! Dio Breljana mu je zamjerio i nerad jer – tvrde – Ccarević se ponaša samovoljno što pokazuje dolaskom na posao kada njemu padne na pamet, često ne prije podneva,  a i tada se u uredu vrlo kratko zadržavao.

Zadnja je sjednica Općinskog vijeća  (u petak, 15. lipnja) prekinuta jer je stvorena koalicija triju članova HDZ-a (Vesna Tomaš, Ante Zelić i Željko Akmadžić) i dvaju članova SDP-a  (Alen Bartulović i Rafael Filipović) koji su predložili svoj dnevni red koji je bio veći za osam točaka od dnevnog reda koji je predložila predsjednica Vijeća Vanja Sokol. Dnevni red je usvojen većinom od pet ruku, no sjednica je prekinuta nakon treće točke dnevnog reda, a nastavak je dogovoren za srijedu, 20. lipnja. Međutim, dan ranije sjednicu Vijeća održala je  novostvorena koalicija koja je izabrala komisije i odbore te su potvrdili koncesije za korištenje općinskog prostora tijekom turističke sezone. Ovakvim krnjim Općinskim vijećem predsjedao je Željko Akmadžić, kao najstariji vijećnik. Odluke koje su donijeli su bez pečata i potpisa predsjednice Vijeća, novoformirane odbore i komisije nije predložila mandatno-imunitetna komisija, a niti je razriješila već postojeće članove odbora i komisija. Ranije donesene odluke o raspodjeli koncesijskih mjesta načelnik općine Carević nije htio potpisati.

U srijedu nakon neodržavanja sjednice Općinskog vijeća, jer nije bilo kvoruma, održana je tiskovna konferencija. Na njoj su predsjednica Vijeća Vanja Sokol, potpredsjednik Vijeća i novoizabrani predsjednik HDZ-a Marin Ivanac, vijećnik Ivan Ribičić, potpredsjednik breljanskog HDZ-a Ante Beroš te zamjenik načelnika Viktor Puljak govorili o novonastaloj situaciji.

-Stanje se u HDZ-u pogoršalo nakon unutarstranačkih izbora kada smo za predsjednika izabrali Marina Ivanca umjesto Ivice Carevića. Većina u stranci je bila nezadovoljna Carevićevim radom, kao i Željka Akmadžića. Premda smo otkrili nepravilnosti u radu parkirališta, Carević bi i dalje koncesije htio dodjeljivati prema svom nahođenju. Također se po Brelima pročulo kako Carević više ne računa na HDZ jer za predstojeće lokalne izbore planira osnovati neovisnu listu i to s nezadovoljnim članovima SDP-a. U razgovoru sa mnom i s Viktorom Puljkom jasno je rekao da ga HDZ više ne zanima i da je neovisna lista njegova perspektiva. Ne može se dobivati više od 12 tisuća kuna plaće, a ne dolaziti na posao! Mi hoćemo čist obraz i ako budemo oporba – rekao je potpredsjednik HDZ-a Ante Beroš.

Na sve ovo reagirao je i načelnik Carević koji je izjavio: -Ja sam osnivao HDZ i ne bih ga se htio riješiti. HDZ je sa mnom kao nositeljem liste dobio izbore i za načelnika i za Vijeće. O osnivanju neovisne liste ne mogu govoriti jer sam ja još uvijek HDZ-ov načelnik. Znam samo da neću pristati na igre koje vodi Ante Beroš i na činjenicu da se koncesije dijele u uskom krugu ljudi u njegovom ugostiteljskom lokalu. Ante Beroš nije izišao na izbore i nije vijećnik. Predsjednica Vijeća Vanja Sokol ne razmišlja svojom glavom već sluša Beroša i u pauzama sjednica Vijeća sluša što joj Beroš govori. Bez razloga je prekinula sjednicu Vijeća. Mi smo odradili sjednicu Vijeća s većinom i ona je legalna. Nema razdora u Vijeću već u glavama pojedinaca iz sjene. Ako oni misle da mogu bolje, neka se kandidiraju na izborima pa ćemo vidjeti kako će proći.

Carević je još dodao kako nema koalicije između HDZ-a i SDP-a te kako u HDZ-u nema raskola.

O svemu će ipak odlučivati Ministarstvo uprave čiji je nadzor službeno zatražen!

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh