Ponosni jer su pripadnici pobjedničke vojske

Taktička grupa 156. brigade HV-a obilježila jubilej  20 godina od formiranja i ratnog djelovanja

U Makarskoj i na Južnom bojištu danas i jučer obilježeno 20 godina od formiranja i ratnog djelovanja Taktičke grupe  156. brigade Hrvatske vojske. Radi se isključivo o postrojbi dragovoljaca Domovinskog rata. To su oni hrabri momci koji su i nakon ponuđene demobilizacije ostali u redovima HV-a na braniku suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske  

To je postrojba koja je prošla i najzahtjevnije terene i zadaće. Ova je postrojba pretrpjela i najveće gubitke. Odavanjem počasti onim suborcima koji su svoje živote utkali u obranu Domovine otpočelo je obilježavanje 20 godina od formiranja Taktičke grupe 156. brigade HV-a.

Ispred Spomenika hrvatskim braniteljima u Makarskoj 30. lipnja izaslanstvo TG 156. brigade HV-a uputili su se u Zaton i Dubrovnik gdje su za vrijeme Domovinskog rata branili Hrvatsku. Na mjestu pogibije suboraca odali su im počast i položili vijence.

Obilježavanje jubileja od formiranja TG 156.br. HV-a otpočelo je danas okupljanjem na Kačiću i svečanom svetom misom u crkvi sv. Marka u  Makarskoj. Misu je predvodio župnik don Pavao Banić istaknuvši zahvalnost ovim hrabrim sinovima na svemu dobru što su učinili za svoju Domovinu krenuvši u njezinu obranu bez razmišljanja i bez straha za vlastite živote.

 -Mnogi su na žalost i izgubili živote. Ne smijemo ih nikada zaboraviti, premda nas povijest uči kako smo puno puta zaboravljali. Imati ljubav za svoju domovinu najveće je bogatstvo – istaknuo je don Pavao.

Nakon mise na Spomeniku hrvatskim braniteljima na Osejavi, dragovoljci  su odali počast svima koji su živote utkali u obranu i slobodu Hrvatske. Ovom prigodom pripadnike Taktičke brigade pozdravio je prvi zapovjednik 156. brigade kontraadmiral Ante Urlić, zapovjednik HRM-a.

Čestitajući jubilej, poručio im je: Budite ponosni jer pripadate pobjedničkoj vojsci. Da nije bilo vas i onih sinova i muževa koji su dali svoje živote na oltar domovine, ne bi bilo Hrvatske države. Naša generacija je napravila Hrvatsku, slobodnu, suverenu državu i time se ponosite! –  poručio je Urlić čestitajući pripadnicima TG 156. brigade HV-a jubilej.

Molitvu odrješenja pred Spomenikom hrvatskim braniteljima za sve pokojne  predvodio je don Pavao Banić.

Uz dragovoljce na proslavi jubileja TG 156. brigade HV-a bili su  gradonačelnik Makarske dr. Marko Ožić Bebek, gradonačelnik Vrgorca Boris Matković, predsjednik Gradskog vijeća Makarske dr. Damir Mendeš.

Mimohodom makarskom rivom okupljeni slavljenici prošli su do PŠRD „Arbun“ gdje su nastavili druženje i sjećanja uz okrjepu.

Postali smo jezgra brigade

-Taktička grupa, nas nešto preko stotinjak, postala je jezgra brigade koja će se uskoro opet okupiti. Taktička grupa je bila presudan trenutak u životu 156. brigade HV-a. Skupina je to izabranih dragovoljaca iz sve tri bojne  koja je točno prije dvadeset godina i nespretne demobilizacije 156. brigade odlučila nastaviti borbu za oslobođenje tada još djelimice okupiranog juga Hrvatske – istaknuo je Tonći Mendeš, zamjenik zapovjednika Taktičke grupe, prenijevši im pozdrave zapovjednika Marilea Staničića koji je službeno bio odsutan. Govorio je o ratnom putu i značaju Taktičke grupe 156. brigade HV-a, posebno se spomenuvši suboraca koji su poginuli u Domovinskom ratu i mnogih suboraca koji su umrli.

Trajno sjećanje na suborce koji su izgubili živote                                            

Taktička grupa 156. brigade HV-a trajno čuva živu uspomenu na one pripadnike koji su u kamenjaru Južnog bojišta ostavili svoje živote utkavši ih u slobodu Hrvatske. Braneći Domovinu, poginuli su pripadnici TG 156. brigade HV-a: Boris Bandić, Marin Franić, Dražen Jakir, Markica Roso, Tomislav Skočibušić, Sretan Staničić, Janko Šutalo, Petar Šutalo, Ante Ujević i Stipe Ursić.

Pripadnici postrojbe prisjetili su se i suboraca koji su umrli:Joze Andrijašević, Veseljko Barbir, Marinko Mima Bekavac, Jure Bilić, Frane Brbić, Ivo Bušelić, Ante Čović, Mario Michael Čović, Boris Dujmović, Joze Franić, Ivan Gaće, Duje Gilić, Ivan (Gago) Granić, Drago Kalajdžić, Ante Kosović, Ljubomir Markotić, Neven Radić, Petar Roso, Radoslav Roso, Edo Šulenta, Ivica-Siki Tolj, Ivan Vukušić, Siniša-Buco Paunović, Ines Kržanić, Matko Andrijašević i Josip Pejdo. 

  • Piše Janja Glučina
  • Snimio Željko Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh