Treći Dalmacija Wine Expo: Povjerenje je ukazalo više od 120 izlagača!

Makarska je od 27. do 29. travnja bila u znaku fešte dobre vinske kapljice, ali i svega onoga što nudi primorsko podneblje, kontinent i hrvatska ravnica. Pod organizatorskom palicom Zorana Paunovića i Saše Špiraneca, uz realizaciju Nataše Dević, održan je treći Dalmacija Wine Expo. Najšarmantniji vinski festival, kako glasi moto ove manifestacije, ovog puta upriličen je u šatoru na Peškeri, a polučio je same superlative. Izvrsna organizacija, dobar odaziv, ali i lijepo vrijeme koje je doprinijelo pravom ljetnom ugođaju, učinili su festival još prepoznatljivijim, a sve to je najbolja preporuka za nastavak tradicije po zamisli prerano preminulog Milana Ožića Mike

Kada smo prije tri godine pok. Milan Ožić Mike i ja govorili kako ćemo organizirati feštu vina u Makarskoj, svi su nam govorili da je to ludost. Ali, mi smo znali da imamo dobru ideju, na realnim osnovama, da želimo naš grad podignuti u gastronomskom i turističkom smislu. Ovogodišnji Dalmacija Wine Expo potvrđuje da smo imali dobru zamisao, trudom i upornošću je pao na plodno tlo. U Makarsku je stiglo više od 120 izlagača iz cijele Hrvatske, a koji nude vina, ali i brojni drugi autohtoni proizvodi, kazao je na otvaranju fešte vina Zoran Paunović, kojemu su u organizaciji pomogli Saša Špiranec, Nataša Dević te veliki broj mladih Makarana, bilo da žive u rodnom gradu ili su izvan njega. Prigodnim riječima, nakon što je ‘Lijepu našu’ izvela klapa Garbin, obratio se Davor Glavina, direktor Ureda makarske Turističke zajednice, koja je uz predsjednika RH Ivu Josipovića, Grad Makarsku, županijski TZ, Gospodarsku komoru bila pokrovitelj ovogodišnjeg Dalmacija Vine Expoa.

U okviru trodnevne manifestacije organizirano je tridesetak raznovrsnih događanja na kojima su zvijezde kuharstva pokazale svoje umijeće, a u radionicama se učilo kako proizvesti dobro vino, sve popraćeno degustacijama. Za ovu prigodu oživjeli su makarski hoteli i restorani u kojima su se mogle kušati same delicije. Sve je završeno velikim Wine partyjem u hotelu Dalmacija, a ujedno se potvrdilo kako je festival vina puno više od prezentacije dobre kapljice. To je društveni, nadasve turistički događaj po kojemu se u kalendaru zaokružuju dani kada valja gostovati u gradu pod Biokovom.

Ustanovljena nagrada za najboljeg vinara Dalmacije ‘Milan Ožić Mike’ dodijeljena Zlatanu Plenkoviću:To je čast i obveza!

Na ovogodišnjoj fešti vina i gastronomije po prvi put je ustanovljena nagrada za najboljeg vinara Dalmacije, a nosi ime ‘Milan Ožić Mike’ u sjećanje na jednog od utemeljitelja manifestacije. Dodijeljena je vinaru Zlatanu Plenkoviću, poznatom po proizvodnji ‘plavac mali’.

 -Za 85 zaposlenih i 80 kooperanata Vinarije Plenković ovo je izuzetno priznanje. Nadasve smo počašćeni što smo primili nagradu ‘Milan Ožić Mike’, to nas još više obvezuje – kazao je Plenković. Valja podsjetiti kako uz vinograde na Hvaru ima i u Šibeniku, a prvi čokoti u Baškoj Vodi zasađeni su 2004.

Restoran ‘Jeny’ među 40 najboljih u Dalmaciji

Na Festivalu vina i gastronomije proglašeno je 40 najboljih restorana Dalmacije. I Makarsko primorje ima svoju perjanicu. Nepca gostiju najveće ocjene dale su restoranu ‘Jeny’ iz Tučepi, a iza kojeg stoji 26 godina tradicije obitelji Čović.  -Nagrada je dobar nastavak na priznanje ‘Trip advisora’, a koju smo dobili kao jedan od tri najbolja hrvatska restorana – riječi su Miljenka Čovića.

Dragan Ožić, predsjednik Udruge s najvećim osmijehom ‘Mike’: Prezadovoljni smo prodajom torte makarane!

Pod krovom šatora, rame uz rame s prodajom vina i ostalih autohtonih dalmatinskih i hrvatskih delicija, vrlo posjećeno je bilo mjesto gdje se nudila torta makarana. Iza toga stoji Udruga ‘Mike’ kojoj je slasticu u organizaciji Grada Makarske sponzoriralo nekoliko hotela i građana. – Prezadovoljni smo prodajom, još nismo napravili inventuru, ali nadamo se solidnoj zaradi – ističe predsjednik Dragan Ožić podsjećajući kako su pred njima veliki projekti. Najvažnije im je da stvore fond iz kojega bi financirali stipendiranje mladih i nadarenih ljudi, koji se žele obrazovati, a njihovi roditelji im to ne mogu omogućiti

  • piše Jasna Morović
  • snimio Željko Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh