Početkom glavne sezone promjenjivi turistički rezultati

Prema podacima makarske Turističke zajednice na dan 2. srpnja u našem je gradu bilo prijavljeno 5.499 turista, što je za 1 posto više u odnosu na 2011. godinu. Na isti dan prošle godine je bilo prijavljeno 5.446 turista.

U hotelima je smješteno 2.397 gostiju što je 5 posto manje nego prošle godine. U privatnom smještaju i kampu je 3.102 gosta ili 6 posto više nego prošle godine.

Međutim statistika ovdje ne služi za iskazivanje stvarnog stanja. Poznato je da Makarska ima oko 11.000 kreveta u privatnom smještaju i popunjenost od 3.ooo govori da je popunjen tek svaki četvrti krevet. Ipak, situacija nije takva. Popunjenost je puno veća, premda ne i do kraja. Iz svega je vidljivo da se gosti i dalje ne prijavljuju. Sadašnji voditelj Turističke zajednice Tonći Lalić nam je izjavio:

«Ponekad je situacija apsurdna. Nekad nemamo gdje smjestiti goste koji hoće odmor provesti u Makarskoj, a prijavljeno je svega nekoliko tisuća turista.(!?) Čini mi se da će ove godine situacija biti bitno povoljnija jer je pomjeren limit za ulazak u PDV. Sada je on 230.000 kuna u odnosu na 86.000 koliko je bio prošle godine.»

I dalje je svima jasno kako se veliki broj gostiju ne prijavljuje i time oštećuje državni proračun te proračun lokalne zajednice. Pored kreveta koji su namijenjeni turistima veliki broj stanova i apartmana također je popunjen, ali nitko iz njih nije prijavljen.

Država i dalje ništa ne čini kako bi se ovo stanje promijenilo. Zakonska rješenja su takva kakva jesu i u bitnom se ne mijenjaju. A bez toga neće se u turizmu ništa bitno napraviti. Zato je najobičnija demagogija kako nas samo turistička sezona može izvući iz krize. Ovakvim radom sigurno neće i ne može. Inspekcijskim službama, policiji i poreznicima bi se morale dati drugačije, pa i veće ovlasti kako bi se ovakvo stanje u turizmu promijenilo. Podsjećam kako veliki broj iskusnih turističkih radnika govori kako se više od 50 posto, a neki tvrde i 70 posto, turističkog prometa odvija na crno. Onima na vlasti lakše je podići PDV i povećati cijene komunalija, struje, itd. nego se uhvatiti u koštac s kriminalom!

  • Ivo Ćurković
  • foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh