Upisi u srednje škole u Makarskoj

Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića

Superodlikaši ne hrle u gimnaziju!

Nakon što su u dvije makarske srednje škole zaprimljene prijave 2. i 3. srpnja, danas su objavljeni rezultati, a sutra je upis. Već se po prijavama vidi, kaže Slavko Gudelj, ravnatelj  Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića, da ove godine prvi put nema pritiska za upis u opću gimnaziju, čak su tri mjesta nepopunjena. Ali  valja znati da su dva odjeljenja opće, a ove godine Ministarstvo iz nepoznatih razloga nije odobrilo upis  dva odjeljenja HTT-a. Superodlikaši se upisivali u ekonomsku i HTT pa  tako iz „konkurencije“ izbacili one koji su željeli i imali predviđene uvjete za taj smjer. Inače, u ovu školu je zaprimljeno 126 prijava dok ih se u  Strukovnoj prijavilo 127. Inače i jedna i druga škola može primiti po 140 učenika.  

 U Općoj još ima mjesta!

Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića ove godine upisuje  2 razreda opće gimnazije, jedan razred jezične gimnazije, 1 razred HTT-a i 1 ekonomske. Kao i svake godine, nema upisa bez nekih problema. Ove godine nakon prijava za upis, prema riječima Slavka Gudelja, ravnatelja Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića,  prvi put je evidentan slab interes za opću gimnaziju! Veći broj učenika koji imaju visok broj bodova, pa i najviši, nije želio upisati gimnaziju!? Tako se veći broj superodlikaša prijavio za upis u ekonomsku, a onda su oni koji su ispunjavali uvjete za ekonomsku morali potražiti nešto drugo. Najviše nezadovoljstva roditelji učenika su pokazali zbog toga što je ove godine odobreno samo jedno odjeljenje  HTT-a za što je bilo golemo zanimanje. Čak su dogovarali potpisivanje peticije Ministarstvu obrazovanja. Upravo je Ministarstvo obrazovanja ove godine najprije odobrilo pa naknadno u zadnji čas bez obrazloženja ukinulo 1 odjeljenje HTT-a. Naime, prema odobrenju Ministarstva u razred je moguće upisati maksimalno 28 učenika.

-Bili smo planirali upis šest odjeljenja jer smo toliko odjeljenja  maturanata ispratili ove godine. Ministarstvo nam je u startu sve to i odobrilo, ali naknadno su nam poslali dopis gdje korigiraju broj odjeljenja na pet – naglašava  Slavko Gudelj, ravnatelj Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića.

-Prema prvim rezultatima koji su inače objavljeni na web-stranici i  oglasnoj ploči Škole, dokumente za upis u Srednju školu fra Andrije Kačića Miošića je predalo 165 učenika, a broj konačno dopuštenog upisa je 140 učenika ili pet odjeljenja – doznajemo od Sanje Puharić, psihologinje u  toj školi. Sutra od 8 sati su upisi pa će se znati pouzdan broj upisanih. Drugi krug upisa je 9. i 10. srpnja.

Ono što je već sada razvidno jest kako se 20-ak učenika nije uspjelo upisati u željeni smjer (HTT i ekonomska). Imali su visoki potreban prag bodova, ali oni s još više bodova – koji nisu htjeli iako su mogli u gimnaziju – upisali su ekonomsku i HTT i tako ovi nisu uspjeli.  Roditelji smatraju kako je Ministarstvo bez  razloga  spriječilo otvaranje  još jednog razreda HTT-a.

Srednja strukovna škola

Pritisak na komercijaliste, a samo 6 konobara

 U Strukovnoj školi prijave za upis predalo je 127 učenika. Od  otvorenih pet odjeljenja najveći broj se prijavio u četverogodišnji program elektrotehničar i turističko hotelski komercijalist (THK). U svakom od pet odjeljenja može se upisati najviše 28 učenika, a prijava za THK je zaprimljeno čak 36!, a  u  Elektrotehničkoj je 29 prijavilo upis. U razred trgovaca se prijavilo 18, zatim u mješovito odjeljenje (kuhar-konobar) gdje primaju po 14 učenika, javilo se 6 za konobara i 12 za kuhara. I u mješovitom odjeljenju (frizeri, instalateri, automehaničari) ima 14 prijava – instalateri grijanja i klimatizacije 8 i automehaničari tek 4! Ministarstvo je u ovoj školi odobrilo upis i šestog odjeljenja za pomoćna zanimanja, ali nije ga nitko upisao, rekla nam je Cmilja Pejić, pedagoginja u Strukovnoj  školi u Makarskoj.

  • Piše Janja Glučina
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh