Na Makarskom primorju preko Zavoda za zapošljavanje do posla došlo 946 radnika

Ovih dana u makarskoj Ispostavi Zavoda za zapošljavanje najniži je broj nezaposlenih. Podaci iz Područne službe Split govore kako je na području Makarskog primorja početkom srpnja 788 osoba bez posla, a u veljači bilo je oko 2000 prijavljenih na Zavodu. Inače, procjena je da sezona posao donese za više od 3000 osoba

S razlogom se s nestrpljenjem čeka da ‘ugrije’ i počne turistička sezona, a posebno njezina špica. Uz privatne iznajmljivače koji gostima pune turističke postelje, posebno ih željno čekaju svi oni koji na Zavodu za zapošljavanje čekaju poziv za sezonski posao.

Kako doznajemo od Renata Jerončića iz Područne službe HZZ-a Split,  koji je nadležan za makarsku Ispostavu, broj nezaposlenih više se nego prepolovio jer u veljači je na posao čekalo gotovo 2000 prijavljenih na Zavodu. Statistika posljednjeg dana lipnja otkriva kako je otvaranje turističkih kapaciteta i svega što je u funkciji turizma donijelo posao za 946 radnika,  što je za desetak posto manje nego 2011. Preko makarskog Zavoda do posla je došlo 149 konobara, 114 prodavača, 108 sobarica, 84 kuhinjska radnika, 82 kuhara, 28 pomoćnih konobara…

U ovu brojku nisu uključeni nezaposleni koji su priliku za radno mjesto preko ljeta dobili u drugim ispostavama Zavoda za zapošljavanje širom Hrvatske, a najviše iz Imotskog i Vrgorca, te Sinja, jer se oni vode po mjestima prijave boravka.

Za diplome posla na ‘kapaljku’

U analizi školske spreme onih koji su dobili priliku za sezonski posao vidljivo je da se kod 734 osobe tražila srednja stručna sprema i manja kvalifikacija. Međutim, osobe s visokom stručnom spremom, u nemogućnosti da nađu posao u svom zanimanju spremne su raditi i posao za koji se nisu školovale, važno im je samo da rade i prime plaću. Koliko su na taj način zadovoljne drugo je pitanje jer sigurno nije lako školovati se i ulagati u obrazovanje, a nemati se gdje zaposliti s diplomom. Gotovo da se i ne traži animator u kulturi, voditelj rekreacije, prevoditelj, te je stoga očito da ako ne mogu ljeti kada su velike potrebe za takvim poslovima doći do radnog mjesta da je zimi stanje još više bez izgleda.

Preko Zavoda za zapošljavanje rješava se 30 posto potreba tržišta rada

Dakle, gotovo 800 nezaposlenih dobilo je priliku za posao preko Zavoda za zapošljavanje, a što je, procjenjuje Jerončić, oko 30 posto potreba tržišta. Po toj računici sezonski se zaposlilo više od 3000 osoba, što preko drugih ispostava ili je riječ o nezaposlenima, učenicima ili studentima koji su prijavljeni na drugi način. Svima njima prilika za posao puno znači, a kad je riječ o srednjoškolcima ili mladima koji su na fakultetima, posao posebno dobro dođe, iako ne u svom zanimanju, no svakako je dobro da vide i dožive iz prve ruke kako je najčešće teško doći do kune.

Piše Jasna Morović

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh