Put prema pravom stalnom postavu muzeja

U četvrtak je u Gradskom muzeju Makarske otvorena izložba koja je jedna od etapa ka stalnom postavu Muzeja. Poznato je kako makarski muzej nema stalni postav i kako ima problema s prostorom. Svojevremeno je postojalo nešto što se nazivalo stalnim postavom,ali to nije odgovaralo svim uzusima muzejsko-galerijske djelatnosti.

Niti ova izložba nije pravi stalni postav,ali je vrlo blizu tome. Na izložbi su predstavljena sva područja koja Muzej pokriva, od arheologije preko etnologije, povijesti i povijesti umjetnosti. Arheologija je dobila najveći prostor,premda nisu izloženi artefakti iz pećine Bubnjavača i lokaliteta na Svetom Petru, što je u svom uvodnom govoru naglasio i ravnatelj Muzeja Marinko Tomasović. Razlog za izostavljanje nalaza s ova dva najvažnija arheološka lokaliteta je činjenica da je Muzej ove godine dobio sredstva za obradu nađenog materijala i tek po njegovom evidentiranju materijal će biti spreman za izlaganje.

Za ovu priliku korištena je izložbena dvorana koja je stalni izložbeni prostor Muzeja te još pola jedne prostorije koja inače služi kao depo, skladište i arhiva muzeja. Zaposlenici muzeja su si dali truda i tu prostoriju pretvorili u izložbeni prostor. Prilikom izrade ove izložbe razgovarano je s muzejskim dokumentacijskim centrom kako bi postav bio što bliže kriterijima koji se pred ovakvim postavima postavljaju.

Izložbu je otvorio Dražen Kuzmanić, pročelnik za društvene djelatnosti grada Makarske.

Važno je napomenuti kako se ulaz na izložbu naplaćuju i to 10 kuna po osobi.

  • Ivo Ćurković
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh