Drugi dan DokuMa festivala: Otvorena izložba Kinokluba Biokovo, na tri lokacije prikazano 17 dokumentarnih filmova

U ritmu cjelodnevnih filmskih projekcija, predavanja, izložbi i druženja protekao je jučerašnji dan na festivalu dokumentarnih filmova DokuMa čiji je program, prema očekivanju, privukao brojne Makarane ali i goste našeg grada na festivalske lokacije – malu dvoranu, đardin kraj Gradske galerije Antuna Gojaka te na pozornicu Ljetnog kina koje je bilo rezervirano za posljednje, večernje, projekcije.

 

 

Između ostalog, jučer je prikazan prvi dio filmova koji se nalaze u konkurenciji za nagradu Mali Garmaz, dok su posjetitelji u maloj dvorani na Sportskom centru osim toga mogli dokuma_djardin300514_002pogledati dva naslova iz Hrvatske retrospektive, dobiti uvid u retrospektivu češkog filma kao i regionalnog studentskog filma. Što se tiče filmskih projekcija, kažimo i da su gledatelji u đardinu u večernjim satima mogli vidjeti dva zanimljiva uratka – Neumoljivo vrijeme te hvaljeni Sickfuckpeople, a nakon toga pohitati u Ljetno kino na projekciju izvrsnog dokumentarca ‘Narko kultura’, posvećenog nesvakidašnjoj glazbenoj sceni Meksika i Amerike – Narco Corridi, odnosno glazbi koja slavi zloglasne meksičke narko kartele. U jutarnjim su se satima, pak, mnogi odlučili za posjet predavanju Borisa Mitića, jednog od ‘Masterclass’ gostiju festivala, inače srpskog redatelja s oko 150 priznanja i prestižnih nagrada u svojoj karijeri.

Ipak, kazali bi da je unatoč svemu ‘highlight’ jučerašnjeg dana bila jedna izložba, posebno zanimljiva za Makarane. Naime, u prostorijama Gradske galerije Antuna Gojaka predvečer je otvorena izložba posvećena Kinoklubu Biokovo, čime je i odano priznanje vjerojatno najvećem živućem filmskom entuzijastu izlozba_dokuma_garmaz300514_013Makarske – umirovljenom profesoru Vinku Garmazu. U pitanju je multimedijalna izložba koja je ponudila presjek dugogodišnjeg filmskog stvaralaštva Kinokluba Biokovo, njegovih polaznika, kao i samog prof. Garmaza čija je obitelj, uz Hrvatski filmski savez, ustupila materijal koji će posjetitelji moći pogledati još danas i sutra u prostorijama Galerije Gojak. Izložbu su otvorili ravnatelj galerije Josip Karamatić, predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić, koja je u svom pozdravnom govoru istaknula važnost rada nekadašnjeg kin kluba, osnovanog još 1975. godine, a posjetiteljima se obratio i sam Vinko Garmaz, približivši današnjoj generaciji uvjete pod kojima se nekada radilo. Kinoklub je tijekom svog postojanja, u doba kada su dokumentarni filmovi te pogotovo filmsko stvaralaštvo mladih, bili nemjerljivo popularniji nego danas, sudjelovao na brojnim festivalima i revijama dječjeg filma, osvajajući i nagrade. Nažalost, dobar dio sačuvane građe – materijala, opreme, filmskih traka, neodgovorno je zagubljen, odnosno uništen prije nekoliko godina ali i ono starih kamera, opreme i plakata s revija iz 80-ih godina prošlog stoljeća zorno otkrivaju da je Makarska nekoć imala itekako razvijenu filmsku kulturu iako se uvjeti rada nekoć i sada, kako je to lijepo kazao sam Garmaz, razlikuju kao nebo i zemlja. – Danas? Danas film možeš snimiti i s ‘upaljačem’- kazao je legendarni makarski profesor.

O. Franić / IvoR

 

DANAS NA FESTIVALU  DOKUMA :

Hotel Meteor

11:00 – MasterclassNenad Puhovski

Mala dvorana

12:00 – Mateeneja 2

- Ja sam djevojka, 15 min

- Youssufe, molim te reci ne, 14 min

14:00 – Mali Garmaz 2

- Posljednji dani Petera Bergmanna, 20 min

- Nevini, 13 min

- Skile, 20 min

- Djevojka iz snova, 20 min

16:00 – HR Retrospektiva 2

- Susret, 27 min

- Nije ti život pjesma Havaja, 50 min

18:00 – CZ Retrospektiva 2 / Regionalni studentski film

- Irenka, 7 min

- Pokajanje Jozefa Lavičke u 9 slika, 15 min

- Radost, 15 min

- Redak, 28 min

- Neka beskrajna sloboda, 29 min

Selce Makar

17:00 – Kazan Party

Đardin

21:30 – Otac, 17 min / Slatkica i boksač, 82 min

 Ljetno kino

22:30 – Obnaženi narod, 60 min, hrvatska premijera i Q&A s autorom

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh