Umjetnica Lina otvorila izložbu radova svojih roditelja Nikole i Zlate Rica ‘Puls’

 Izložba je otvorena do 21. srpnja, a može se pogledati od ponedjeljka do četvrtka od 20 do 22 sata u obiteljskoj kući u Ulici don Klementa Grubišića u Makarskoj

Oni su joj dali  – ona je od njih uzela ono što je u njihovom bilo njezino i krenula dalje svojim putem, kao prava njihova kći i kao prava njihova kći – postala svoja, istaknula je Ružica Olujić, povjesničarka umjetnosti, prigodom otvaranja izložbe koja je pobudila sjećanje kod prijatelja i velikog broja štovatelja umjetnosti, a bili su sastavnica života tih posebnih supružnika prepunih stvaralačkog zanosa.

U dvoru i kući Nikole i Zlatice Rica uvijek je sve vrvjelo, ako nisu strasno i plodonosno umjetnički stvarali tada su s prijateljima širili obzore na drugi način, jačali ideju humanizma, ali sve je završavalo na kreativnosti i misli kako pomoći drugima.

Iako se od ovih dviju po mnogo čemu posebnih duša Makarska zauvijek oprostila, čini se kako njihova velika energija i dalje živi. Bilo je to očito i 7. srpnja kada je njihova kći Lina Rica u obiteljskoj kući, u Ulici don Klementa Grubišića, otvorila izložbu ‘Puls’, na kojoj je grafički, slikarski i drugi likovni naboj bio još jači uz zvuke klapa Adrion i Fjoret.

Te večeri, nakon nekoliko ljeta, ponovno je bilo živo, prijatelji su stigli sa svih strana, i svi su se radovali što će ponovno na jednom mjestu osjetiti umjetničko bilo Nikole i Zlatice. To je uistinu i bilo tako jer je Lina izložbu znakovitog naziva ‘Puls’ osmislila na način da su u jednoj sobi bili izloženi crteži, grafike, batici njezina oca, u drugoj majčini pačvorci i sve ono što je bio njezin stvaralački svijet, a u trećoj život Udruge Malt,  koja je u kreativnosti ujedinjavala sve koji su umjetnošću govorili o onome što bi htjeli promijeniti i na koji način.

Ružica Olujić: Jedno drugo su inspirirali, poticali, uvažavali!

Cijeli njihov zajednički život, od prvog dana, do posljednjeg daha, dalje u rastanku, i pulsira dalje i dalje…, tim je riječima Ružica Olujić, povjesničarka umjetnosti, ponajbolje sažela bračnu i stvaralačku sreću Nikole i Zlatice, a koja se zrcalila u njihovim izloženim radovima. Bila su to dva velika kreativca, dvije snažne persone čije su različitosti upotpunjavale jedna drugu, inspirirale, poticale, uvažavale. Nikolu sam doživjela kao iskrenog, čvrstog, suptilnog, duhovitog i široko obrazovanog čovjeka, talentiranog umjetnika. U njegovim radovima su akumulirane i stopljene sve grane umjetnosti, pravci i slikari, a redovito se vraća izvorima i likovnoj ekspresiji primitivnih, plemenskih kultura. Njegov eksperimentalni duh rezultirao je specifičnom tehnikom batika na papiru, a koja mu je omogućila izraziti strukturu i svjetlost našeg podneblja. Sada njegove slike, batici, skice i grafike nastavljaju dijalog s nama, kazala je u osvrtu na Nikolin umjetnički put Olujić.

Za Zlaticu je, pak, ustvrdila je da je bila rođeni kreativac, krpice su bile njezine boje, škare njezin pinel, mašinski šavovi njezina linija, a sve je vodilo magičnoj slici. Među njima je bilo takvih kolorističkih i svjetlosnih bisera koje s pravom možemo nazvati umjetničkim djelima primijenjene umjetnosti. Zlatica je bila i rođeni humanist, svjesno i savjesno socijalno biće koja je mijenjajući sebe zaželjela i mijenjala okolinu. Uvjerena da grad postaje gradskiji ako kultura obuhvati što više ljudi pokrenula je MALT kako bi mladim ljudima otkrila čudesnu moć stvaranja. Sudjelovala je u radu Udruge Sunce, Foruma žena, pjevala u Zboru umirovljenika, voljela je klapsku pjesmu, radila za Krneval, organizirala akcije zaštite prirode. Performansom je dizala glas za drugačiji, kvalitetniji i ljepši život. Uzori su joj bili Joseph Beuys i Rudolf Steiner. Poput svojih uzora Zlatica je poistovjetila umjetničku akciju koja vodi boljitku s umjetničkim djelom. I plemensko i velegradsko – neodoljiv i nedjeljiv spoj Zlatice, talentirane, inteligentne i tople, sve to obavijeni u paperjast oblak lutajuće ciganske duše. Kao par Zlatica i Nikola bilo je to jedno strasno i plodonosno jedinstvo suprotnosti, zaključila je Ružica Olujić.

Nina Rica:Hvala svima koji su mi pomogli u ovom projektu!

Akademska slikarica i grafičarka 32-godišnja Nina Rica prigodom otvaranja izložbe ‘Puls’ zahvalila je svima koji su joj pomogli da zaživi projekt. Nina pola godine živi u Sloveniji, suprug Boštijan Čadež je također grafičar, stoga na tom planu djeluju zajedno. Prepuna emocija ponosna je što je uspjela njome osvježiti sjećanje prijateljima njezinih roditelja, i njihov stvaralački vidik približiti svima koji ih nisu poznavali, a blizak im je takav umjetnički svijet.

Ovo je platforma s koje ja nastavljam svojim putem, a ujedno  kroz ‘Galeriju u kući,’ inače vrlo popularnoj u Europi, dajem mogućnost drugim umjetnicima da se predstave, a što doprinosi raznolikosti kulturne ponude Makarske, kaže Lina čije su radovi bili zapaženi na izložbama u Italiji i Češkoj, a zagrebačkoj publici se predstavila samostalnom izložbom.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh