Franjevački samostan u Makarskoj: Još nije počela neodgodiva sanacija krovišta

-Ne spavam zbog problema s krovištem. Stvarno mi je to najveća briga! Trenutno nas je sada osam u Franjevačkom samostanu. Budući da smo uglavnom na prvom katu u dijelu okrenutom prema jugu, taj dio je relativno siguran. S druge pak strane imamo četiri prostorije pod betonskom pločom i taj dio je najsigurniji. Već kat iznad, nije tako sigurno. Dakle, stanje krova je uistinu alarmantno i može se dogoditi da se uruši! Franjevački samostan u Makarskoj je državno kulturno blago i to svakako ne bi smjeli dopustiti. A, da se to ne dogodi, valja uistinu odmah reagirati- upozorava fra Ante Čovo, gvardijan Franjevačkog samostana obilazeći institucije koje bi svakako trebale imati sluha za očuvanje vrijednosti ovog kulturnog blaga. No u praksi to i nije baš tako. Premda se očekivalo proljetos da će početi sanacija krovišta, to još nije učinjeno ???

Provincija odlučila, očekuje se potpora ostalih institucija

Ovog ljeta sigurno hoće, zadovoljno će fra Ante Čovo koji nam je kazao kako je Provincijal odlučio da će sigurno ovog ljeta biti urađena sanacija. Hoće li se u osiguranje sredstava za sanaciju uključiti država, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Makarska kako su usmeno više puta obećali, vidjet ćemo, kazao nam je gvardijan fra Ante Čovo. No, da bi svakako trebali reagirati i osigurati dio sredstava za sanaciju urušenog krovišta Franjevačkog samostana u Makarskoj nedvojbeno je. Samostan star preko 500 godina državno je kulturno blago i načelno svi mjerodavni govore kako se ponose s njim i obećavaju pomoć. Sanacija krovišta, koje prokišnjava i plavi unutrašnjost gdje su smještene knjižnica, pinakoteka, umjetničke slike i sobe franjevaca neodgodiva je. Kada bi se krovište saniralo i interijer uredio, na ponos svih nas, Franjevački samostan bi bio od neprocjenjive vrijednosti za kulturno-povijesnu baštinu i turizam Makarske i ovdašnje destinacije u cjelini.

Malo je gradova poput Makarske koji se mogu pohvaliti toliko vrijednim bogatstvom sakralno- kulturne baštine. Franjevački samostan u ovom gradu je još od 15. stoljeća. Dograđivan je kroz povijest i više puta rušen, ali je opstao na ponos grada. Prava je riznica kulturnog blaga. A upravo je to kulturno blago, već godinama ugroženo zbog oronulosti krovišta koje vapi za sanacijom, a nikad se nije dogodila. Ova investicija je teška oko dva milijuna kuna i ukoliko bi se to podijelilo na sve institucije koje bi trebale sudjelovati i kojima se gvardijan obratio za potporu onda to nije nemoguća svota. Od Provincije i države očekuje se glavna potpora. Franjevačka provincija je nositelj investicije i spremna je izdvojiti dio novca. Budući da krov ne bi izdržao još jednu zimu, Provincija je odlučila da se radovi obave ovo ljeto bez odgađanja. Sad su drugi, svi koji su obećali pomoć, na potezu. Sanacija krovišta je neodgodiva!

Piše i foto Janja Glučina

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh