Mate Jujnović derutne zgrade bivše Metalplastike rekonstruira: Moderan trgovački centar i hostel sa 70 kreveta u Makarskoj

Program izgradnje modernog trgovačkog centra na lokalitetu bivše tvornice Metalplastika prezentiran je danas na Međustranačkom vijeću u hotelu Meteor. Svi nazočni predstavnici Međustranačkog vijeća kojim je predsjedala Jagoda Martić dali su punu potporu ovom projektu čiji je program izgradnje predstavio Božidar Gorički, dipl. ing. arh. sa suradnicima iz AMG Studija koji je izrađivač projekta.

Radi se o uređenju i rekonstrukciji starih objekata bez megalomanskih gradnji, koje bi čuvajući krajobraz, isti preobrazile u korisnu i funkcionalnu zonu. Na površini od 15 tisuća četvornih metara zemlje, koju je kupio naš poznati biznismen Mate Jujnović od Merkura 5 ove godine u travnju s postojećim devastiranim objektima bivše tvornice Metalplastika, već sljedeće sezone mogao bi niknuti suvremeni moderni trgovački centar kakav Makarskoj odavno treba.

Investitor Mate Jujnović kratko je izjavio:- Želim u Makarskoj napraviti nešto čime se grad može ponositi i svakako računam na potporu Grada, a iskreno nikada nisam imao problema s poslovanjem u Makarskoj. Želim ovom investicijom koja je velika i teška oko 80 milijuna kuna napraviti nešto dobro što bi moglo donijeti 200 novih radnih mjesta.

Gradonačelnik Tonći Bilić također se složio da se radi o hvalevrijednom projektu te izrazio nadu da će se u rekordnom vremenu do konca ljeta ishoditi potrebna dokumentacija kako bi investitor krenuo s radovima i dovršio ih do sljedećeg ljeta. Arhitekt Gorički je posebno istaknuo:- Trudili smo se projektom postojeću arhitekturu na navedenoj lokaciji privesti jednoj drugoj namjeni i učiniti je korisnom i atraktivnom samom gradu. Objekti se nalaze na južnom ulazu u Makarsku na atraktivnoj lokaciji blizu ceste. Ova arhitektura je zanimljiva i stoga što ima svu potrebnu komunalnu infrastrukturu. Prema planskoj dokumentaciji grada Makarske ovo je gotovo sve sportsko- rekreativna zona. Ovi objekti su iskoristivi i mogu se zakonski urediti unutar postojećih gabarita i za druge sadržaje. Drugim riječima planirano je ovdje nastajanje trgovačkog centra u kojem bi se smjestili svi sadržaji koji u ovom trenutku Makarskoj nedostaju. Nedostaju ovom gradu moderni dućani brendova kakve imaju trgovački centri drugih gradova.

Čim smo ideju plasirali na tržište pojavio se veliki broj korisnika, uglavnom ekskluzivnije trgovine poput Bille, Interspara i drugi. Četiri ulaza ovu zonu bi dobro povezala s prometnicom. Ovo je novo uređenje parcele u kojoj je planirano 12 posto zelenih površina, a svakako će se nastojati povećati. Bila bi zauzimala prostor od 1288 m2, a u sklopu toga bila i Bipa. Inače, trgovački prostor je fleksibilnih veličina i tu može stati 20-ak različitih sadržaja. Planiran je u jednoj od zgrada hostel koji bi Makarskoj dobro došao, a imao bi 70 kreveta i vjerojatno bio pun tijekom cijele godine. Hostel bi na krovu, otkud puca izniman pogled na cijelu Makarsku imao bazen, potanko je objasnio Gorički navodeći detalje i kvadraturu pojedinih objekata.

Na krovištu će biti ostavljena podloga za solarnu energiju, ali sada u prvoj fazi ona se neće moći realizirati jer je dulja procedura ishođenja dozvola. U nekoj drugoj fazi i problemi parkirališta nastojat će se povećati uređenjem garaže, ali zasad je planirano otvoreno parkiralište sa 180 mjesta za parkiranje. Također se razmišlja, kazao je projektant i o uređenju površine za dječju zabavu ili u okviru samog trgovačkog prostora ili izvan, odgovorio je na upit vijećnika Zlatka Lalića. Marko Ožić Bebek je naveo kako je ovaj projekt upravo prema programu HDZ-a te kako se radi o iznimno potrebnom i kvalitetnom sadržaju za Makarsku. Predložio je također da Grad koji je vlasnik zgrade gdje je bio dućan Merkur 5, a susjednih zgrada Mate Jujnović, odnosno dio parcele koja nije obuhvaćena ovim projektom, da se pregovaranjem i dogovorom tu nešto dogodi što je u interesu grada.

Predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić jer zaključila: Projekt će svakako imati potporu Grada. Dosad su investitori nametali svoje ideje i u današnje vrijeme grabeži prostora, ovo je uistinu jedan svijetao primjer.

 

Piše Janja Glučina Foto IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh