Županijski vijećnik Igor Batošić o dodjeli koncesija: Tražit ću poništenje usvojenih odluka

Na posljednoj sjednici Županijske skupštine, vijećnik iz Makarske Igor Batošić (SDP) pitao je zašto se odluke o dodjeli koncesija na pomorskom dobru donose u jeku turističke sezone, te zašto župan nije odgovorio na dopis gradonačelnika Tonćija Bilića u kojem traži da se ovlasti o dodjeli koncesija na pomorskom dobru prenesu sa Županije na Grad.
Preneseno je da je župan Zlatko Ževrnja odgovorio :-Ne prihvaćamo prijedlog jer Zakon o pomorstvu omogućuje Županiji da upravlja pomorskim dobrom, a naša Županija to obavlja vrlo konkretno. Ako se promijene zakoni, može i Županija drugačije postupiti. Komunalno poduzeće Makarski komunalac već upravlja s 80 posto pomorskog dobra, a ono što Županija naplati od koncesija trećinu vrati Gradu Makarskoj.

Igor Batošić nam je kazao kako mu je odgovoreno da o dodjeli koncesija raspravljaju tek sada jer su ugovori istekli krajem svibnja, a u lipnju nije bila sazvana Skupština!?

Predložio sam, kaže Batošić, da se odredi datum kada istekne koncesija za deset godina ili bilo koje godine da ističe da to bude 31.1. kako bi se u prvom kvartalu, a ne kao sada u jeku sezone, donijela odluka o raspisivanju natječaja za dodjelu koncesije.

Batošić objašnjava kako su osobito dvije koncesije na makarskoj plaži ove sezone sporne. Naime, Županija je dala koncesiju za stambeno poslovnu zgradu tvrtki Editus i to prostor koji je prije koristio hotel Park. A hotelu Park je prema zapadu istodobno dana koncesija triput veća negoli je parcela iznad, što je presedan. Naime, tvrtka Editus nije hotel već poslovna zgrada (to je primjedba Grada), a hotelu Park je povećana koncesija trostruko nauštrb Grada, odnosno Makarskog komunalca. Ovakvim ponašanjem Županije, na tom dijelu je nastao nered jer na površini za koju je koncesiju hotelu Park dala Županija i Makarski komunalac daje (i izdao je već) koncesije. Tako će se dogoditi da na istom prostoru budu izdane dvije koncesije za ležaljke, pedoline i slično.

Granica pomorskog dobra nije utvrđena

Propisano je da granica pomorskog dobra mora biti utvrđena i upisana u zemljišnjim knjigama da bi Županija uopće mogla izdavati koncesije, a to ovdje nije slučaj!

Kako sam za održavanja sjednice Skupštine dobio od dogradonačelnice Lori Veličković poruku, da je Grad Makarska dobio odbijenicu od Općinskog suda na zahtjev iz 2011. da se utvrdi granica pomorskog dobra, to sam odmah iznio na Skupštini. Prema tome gdje granica pomorskog dobra nije utvrđena prestaju ovlasti Županije o davanju koncesije i sve te odluke padaju u vodu, te tim dijelom gdje nije utvrđena granica pomorskog dobra raspolaže Grad. Rekao sam to na Skupštini, ali konkretne reakcije nije bilo i oni su usvojili predložene odluke. Kada dobijem Rješenje tražit ću na Županijskoj skupštini poništenje ovih odluka o dodjeli koncesija ili će trebat ići u žalbeni postupak, kazao je vijećnik Igor Batošić.

 

Piše Janja Glučina Foto Željko Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh