Uz makarsku policiju o sigurnosti gostiju brinu dvojica slovačkih policajaca

Već petu godinu i u Makarskoj se provodi projekt  ‘Sigurna turistička sezona’, u okviru kojega slovački policajci dolaze ‘domaćima’ u ispomoć. Tako se na gradskim ulicama može vidjeti kako o sigurnosti, uz kontakt policajca Valentina Ivandića,  od 1. srpnja do 1. kolovoza brinu slovačke kolege Igor Dedik  i ing. Dušan Svitač, koje će nakon mjesec dana zamijeniti drugi sigurni dvojac do 1. rujna.

Međunarodna suradnja policije pokazala se vrlo učinkovitom. Gosti kada znaju da se imaju kome obratiti za pomoć, a da u tome jezik nije zapreka, osjećaju se puno sigurnije i bez obzira na neke možda lošije trenutke, odmor im je lijep, kaže Ivandić koji pomalo svladava jezik svojih kolega u pratnji. Oni, pak, da bi mogli brinuti o sigurnosti svojih sunarodnjaka u Makarskoj, ili na nekom drugom mjestu u Hrvatskoj, morali su proći obuku i svladati dosta dobro hrvatski jezik. O tome je sve slovačke goste informirala i njihova televizija, a policajci imaju telefon na koji ih se može zvati. Slovački policajci kažu kako 80 posto pomoći obave upravo telefonskim putem.

Od slovačkih turista za projekt ‘Sigurna turistička sezona’ stižu same pohvale. Turisti ih vide i osjećaju se sigurnije. Kako sadašnji slovački policajci, koji su na dežurstvu u Makarskoj, govore još engleski, njemački i ruski jezik, mogu pomoći gotovo svim gostima u slučaju da im treba informacija ili pomoć.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh