Prva Ribarska večer u Makarskoj: Domaćini ponudili obilje gastronomskih užitaka i zabave

Na gradskoj rivi u okviru zabavnog programa Makarskog kulturnog ljeta održana je prva ovogodišnja Ribarska večer.Unatoč lošim vremenskim prognozama i prijetnji oblaka od samog početka, u najboljoj atmosferi održana je do kraja bez kapi kiše. Sama ponuda i program bili su, prema ocjeni stalnih posjetitelja, bolji nego ikada. Veliko zanimanje za ovu noć pokazali su ugostitelji i brojne udruge. Među tridesetak izlagača bilo je i amatera i vrsnih ugostitelja, vlasnika restorana i konoba. Cijela riva već je od 18 sati zavonjala na pečenu ribu, dok je zabavni program krenuo kasnije. Za dobru zabavu i ludu atmosferu zaslužni su raspoloženi makarski gusari, KUD Osif Kostelnik, Zorica Andrijašević Donna i dakako voditelji Joško Marče u odori admirala te najveći gusar svih gusara Tonći Lalić. Gosti prve Ribarske večeri, KUD Osif Kostelnik, koji su došli s Zvonimirom Šafarikom, osnovani su 1968. i s manjim prekidima djeluju do danas. Ovo je njihov prvi posjet, a domaćoj i stranoj publici sinoć su predstavili lijepu i veselu nošnju te tradiciju plesa i pjesme Rusina i Ukrajinaca koju njeguju stoljećima.

-Ovo je najljepša i najbogatija ponuda na Ribarskoj večeri- izjavio je Tonći Lalić, direktor TZ grada Makarske ne skrivajući kako je bio u strahu da kiša ne pokvari cijelu organizaciju. Ništa nije omelo ni gusare ni druge zabavljače. Najuspješniji u hodanju po lojavoj gredi osvojio je pršut na dar. Maju Đerić iz Dervente publika je ocijenila najljepšom i ponijela je titulu Miss Ribarske večeri za što je osvojila nagradu- promotivnu vožnju podmornicom za dvije osobe. Pratilje su joj Šveđanka i Norvežanka.

Za ljubitelje dobre hrane bilo je svega; ribe, ribljih delicija, zatim pršuta, sira, meda, fritula, specijaliteta iz susjedstva, posebice soparnika iz Poljica. Uz gastronomsku ponudu, maštoviti domaći kreatori ponudili su prigodne suvenire i nakit. Ovaj put unatoč velikom broju posjetitelja u ponudi je nekako bilo više reda. Toni Skako,voditelj komunalnih redara koje smo zatekli na terenu izjavio je kako sve protječe u najboljem redu te kako su ove godine sve stvari koje nisu za jelo odvojili, tako da se nesmetano moglo odvojeno uživati u bogatoj trpezi, a onda nakon zabave po povratku kupiti i nešto za uspomenu.

Sudeći prema sinoćnjoj atmosferi, i gosti, i sami izlagači mogu biti jako zadovoljni. Riba dobra i fino spremljena. Nitko se nije žalio ni na cijene. Tako je jedan kotlet od tune stajao 40 kn koliko je i porcija ribe, lignji i slično. Soparnik je stajao 8, a fritule 15 kn. Spravljanje soparnika na mulu izazvalo je veliko zanimanje posjetitelja.

Za cijelo vrijeme održavanja ove pučke fešte riva je bila prohodna za promet, a mnogi su mogli uživati i u panoramskoj vožnji malim vlakom.

Piše Janja Glučina Foto Željko Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh