Prisjećanje na 93. godišnjicu HNK Zmaja: Perjanica makarskog sporta sa svijetlom budućnošću

Prije 93 godine, 10. srpnja u park šumi Osejava zaljubljenici u nogomet osnovali su Radnički nogometni klub Zmaj. Prolazila su desetljeća, mijenjale se države, ali Zmaj nije mijenjao ime, bio je i ostao sportska perjanica Makarske koja sada igra u 3. HNL-jug.

U sjećanje na veliku obljetnicu, pred spomen pločom na Osejavi, mjesta od kuda je 1921. krenuo Zmaj, slavne prošlosti kluba u nazočnosti predstavnika Grada Makarske, bivših i sadašnjih igrača, Uprave kluba i svih koji simpatiziraju Zmaja, prisjetio se dogradonačelnik Miro Družianić, predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskog nogometnog kluba Zmaj. –Zmaj je jedan od najstarijih klubova našeg grada, i najpopularniji, naš miljenik. Posebno veseli što je to klub sa slavnom poviješću ali i velikom budućnošću-naglasio je Družianić.

U prigodi 93. godišnjice osnutak RNK Zmaja, koji je 1996. ime promijenio u HNK Zmaj, o slavnoj prošlosti govorio je predsjednik Ante Bebić. Podsjetio je da je u vrijeme kada je osnovan Makarska imala oko 2500 tisuće stanovnika, a 1967. kada je Zmaj imao svoj najveći uspjeh na utakmicu je znalo putovati i 800 navijača. Zmaj je uvijek bio dobro organiziran. Prošle godine Grad Makarska ga je proglasio klubom od posebnog interesa što je dodatni impuls za kvalitetan rad u klubu koji broji dvjestotinjak igrača u svim kategorijama. Nadam se da će Zmaj početi ponovno letjeti. Hvala svima, od igrača, trenera, članova Uprave s direktorom Milovanom Milinkovićem, navijačima, svima koji vole Zmaj i pomažu na bilo koji način, poručio je Bebić. Potom je na spomenploču na Osejavi Ivan Rašić, kapetan seniorske ekipe Zmaja, postavio vijenac.

Pred spomenikom ‘Balun’ na Gradskom sportskom centru s velikim pijetetom i minutom šutnje svi koji su došli obilježiti obljetnicu kluba poklonili su se palim zmajevcima u Drugom svjetskom ratu, Domovinskom ratu i svim igračima kluba. Cvijeće je položio Marin Visković, kapetan juniorske ekipe HNK Zmaja, a prigodnim riječima zahvalnost za žrtve koje je dao ovaj klub iskazao je dogradonačelnik Družianić. Ustvrdio je kako su igrači Zmaja uvijek znali odabrati pravu stranu, kao što su bili srčani u igri, hrabri su bili u obrani domovine, poručivši – Svaka makarska obitelj je na neki način vezana za Zmaja, biti zmajevac je bilo i ostalo ponos.

 

 

 

Piše Jasna Morović     Foto Ivor

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh