Hajduk živi vječno s navijačkim srcem

U Makarskoj predstavljana knjiga ’1950. – godina Hajduka i Torcide’

Predstavljanje knjige Blaža Duplančića „1950. – godina Hajduka i Torcide“, 18.srpnja umjesto velikog slavlja i prilike da se čestita našem sugrađaninu iz Tučepi Marinu Brbiću na funkciji predsjednika Kluba izgledala je sasvim drugačije zbog događanja na sjednici Gradskog vijeća Splita toga dana. Samo rijetki torcidaši te su se večeri okupili na predstavljanju knjige u makarskom hotelu Park. Ispred Grada je bio nazočan i dogradonačelnik Ivan Ivanda, a knjigu je kratko predstavio sam autor istaknuvši značaj 1950. kada je Hajduk osvojio prvenstvo bez iti jednog poraza što se nikome još nije dogodilo. Posebno se i u knjizi i na filmu priča o utakmici protiv Crvene zvezde kada je Hajduk osvojio titulu prvaka, a uoči koje je osnovana Torcida

Knjiga „1950. – godina Hajduka i Torcide“ na 250 stranica donosi pregled svih utakmica iz te godine te priče o svih 18 igrača, o Svjetskom prvenstvu u Brazilu i posebice zanimljivosti  vezane uz osnivanje splitske navijačke skupine. Prikazan je i kratki dokumentarni film u kojem slavna imena Hajduka i Torcide pričaju o osnivanju Torcide, Hajdukovim utakmicama, osobito onoj protiv Crvene zvezde, kada je Hajduk osvojio prvenstvo bez poraza! Još 17 puta je bio državni prvak, ali ’50. bez poraza!

Ovom prigodom mogla se nabaviti knjiga (cijena je 100 kn), a uz nju kao bonus dolazi i DVD s filmom o osnivanju Torcide, autora Mate Prlića. Inače knjiga se može nabaviti na kioscima Slobodne Dalmacije. Svoja sjećanja iz tog vremena ispričali su u filmu Duško Kečkemet (najveći poznavatelj starog Splita), Vladimir Beara (legendarni vratar Hajduka), Stane Krstulović (napadač Hajduka), Ante Ivanišević (jedan od osnivača Torcide), Mirjana Žuvela (supruga pokojnog Vjenceslava Žuvele, osnivača Torcide).

Premda je publika bila malobrojna i ovo predstavljanje knjige o slavnom Hajduku i njegovim navijačima potvrda je vječnosti ovog nogometnog kluba, unatoč kaotičnim događanjima toga dana vezano za vodstvo kluba. Događaji na sjednici splitskog Gradskog vijeća razlog su izostanka i Marina Brbića koji je očekivan. No, eto sve će proći pa i taj kaos, a Hajduk živi vječno jer iza njega stoji srce navijačko.

Autor knjige Blaž Duplančić:  Nema poveznice između Hajduka ’50. i današnjih događanja

 -S ovim predstavljanjem  planirali smo da novi Hajduk kreće s Makarske rivijere. Očekivali  smo da će od danas predsjednik kluba biti Marin Brbić. To se  nije dogodilo!? Hajduk je u ozbiljnoj situaciji. Brbić je svakako bio pozvan, ali sve se toga dana neočekivano preokrenulo.

Poveznica s vremenima koja su opisana u knjizi i ovoga što se danas događa ne postoji. Hajduk je 50. bio prvak bez poraza, što nikada nikome nije uspjelo, ni prije ni kasnije. Prije utakmice Hajduk – Crvena zvezda te je godine osnovana Torcida. Osnovali su je dalmatinski studenti u Zagrebu predvođeni Vjenceslavom Žuvelom. Knjiga je tiskana u veljači.

Na pitanje što ga je kao mladog autora, inače sportskog novinara, ponukalo na pisanje knjige o slavnoj godini Hajduka i Torcide,  Duplančić je odgovorio: -Želio sam sačuvati priču iz toga slavnog vremena našeg Hajduka i osnivanja Torcide. Ostalo je malo živih svjedoka toga vremena. Danas jedini živ iz te ekipe jedanaestorice iz utakmice protiv Crvene zvezde je Vladimir Beara kojeg smo snimili prije nedavnog moždanog udara. On je jedini još živ. Snimili smo i Krstulovića koji je na žalost umro prije par mjeseci. Uspjeli smo žive svjedoke vremena snimiti tako da je ova knjiga svojevrstan dokument te slavne godine Hajduka, kaže Blaž Duplančić je i autor knjige o Ivanu Gudelju i suautor filma „Hajdukov ratni trofej“. Ta je tri djela napravio, kako kaže, za 100 godina Hajduka.


  1. Piše Janja Glučina
  2. Snimio Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh