Bernard Bokšić – Maslinari, zalijte mlada stabla!

 Za starije masline još nije alarmantno stanje, ali jest za mlađe nasade, a to se vidi i po tome što svi plodovi, koji nisu kvalitetno oplođeni, opadaju. Bokšić misli da suša neće značajno utjecati na rodnost maslina.

Dok s jedne strane temperatura zraka iznad 30 stupnjeva, a koja se mjeri već od 18. lipnja, pogoduje turističkoj sezoni, maslinarima na Makarskom primorju donosi zabrinutost. Kiša nije pala više od mjesec i pol dana, doduše najavljuje se ovih dana, ali pitanje je i kada padne u kojoj će mjeri ‘spasiti’ masline.

Bernard Bokšić, iz makarske Ispostave poljoprivredno-savjetodavne službe, ističe kako je  ovako dugo vrijeme suše i izrazito visokih temperature svojevrsni klimatski poremećaj. Maslina, iako je otporna i skromna biljka i racionalno koristi svoje resurse, itekako osjeti nedostatak vlage. Manje posljedice suše su vidljive na starijim maslinama, znači onima zasađenim pred nekoliko desetljeća. Na njima prvo manjak vlage osjeti lišće koje se počne smežuravati, a onda na red dolazi deblo, koje nema dovoljno sokova za plodove, pa oni počnu opadati. Sve ovo je ubrzanije kod mladih stabala maslina, a koje imaju pliće korijenje. Stoga savjetuje maslinare da, ako već nisu, zaliju masline na način da dignu prvi sloj zemlje, a nakon dohrane vodom, vrate ga nazad.

Nedostatak vlage ima i pozitivnu stranu, jer maslinova mušica nije aktivna. Ona je tu, i miruje, ali će živnuti s prvim kapima kiše. Ako bude nekoliko dana vlage, može se očekivati veći napad štetnika, upozorava Bokšić.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh