Gradske službe u punom pogonu tijekom turističke sezone

Prema podatcima Ureda makarske Turističke zajednice, 24. srpnja u Makarskoj je registriranih 8550 turista. Ta činjenica traži dodatno pojačanje u poslovima održavanja javno-prometnih površina, plaže i frekventnih punktova našega grada. Gužve su na svakom koraku, osobito plaži i šetnici. Kako bi u gradu vladao red tijekom turističke sezone, sve gradske službe usmjerene su na održavanje čistoće, sigurnosti te javnog reda i mira, ističu iz Ureda gradonačelnika Makarske dr. Marka Ožića Bebeka. Sve aktivnosti koje se poduzimaju priopćenjem  su približili Makaranima i njihovim turistima.

Otpad s plaže odvozi se 4 puta dnevno, peru se ulice

Makarski komunalac u sezoni sve napore usmjerava upravo u čišćenju javno-prometnih površina, ulica i plaža. Plaža koja je pod njegovom koncesijom čisti se ujutro i popodne. U sezoni će tako kroz 2 mjeseca biti zaposleno 70 učenika (po 35 mjesečno) na čišćenju plaže te još 5 sezonskih djelatnika -čistača. Odvoz otpada sa šetnice obavlja se 4 puta dnevno.

Mehaničko pranje centra grada i najprometnijih ulica obavlja se svaki dan strojnom pometačicom u jutarnjim satima, a kritične točke u centru grada čiste se i po 2 puta dnevno.

 Angažman makarskih vatrogasaca: Svaki dan ispiru žalo

U organizaciji makarskih vatrogasaca svaki drugi dan ispire se žalo na plaži. Vatrogasci su, naime, izradili poseban brod s velikom pumpom koji izbaci 1200 litara mora u minuti i tako se šmrkom ispire žalo na plaži. Dva vatrogasna vozila svaki drugi dan peru gradske ulice, dok se šahta u Jadranskoj ulici ispire jednom tjedno, kao i gradski pothodnici. Dobrovoljno vatrogasno društvo Makarska pojačalo je dežurstva s čak 24 sezonska djelatnika.

Sigurnost na plažama: 11 spasilaca

Sigurnost na plažama je vrlo važna stavka u turističkoj sezoni, osobito s obzirom da je makarska plaža jedan od glavnih razloga dolaska turista te da je najfrekventnije mjesto na kojem turisti provode glavninu svojeg vremena. Nadzor na plažama organiziran je na 5 točaka, tj. spasilačkih promatračnica (tornjeva), a nadzor vrši 11 obučenih spasilaca.

Održavanje javnog reda i mira: Zajedničkim snagama redari i policija

 Javni red i mir u gradu održava 6 komunalnih redara i jedan vježbenik – prometni redar, koji rade 24 sata dnevno u tri smjene. Redari redovno ureduju po pitanju javnog reda i mira, a u koordinaciji s policijom ureduju u noćnim satima.

Uskoro potpuni komunalni video-nadzor

Gradski centar za obavješćivanje ‘Osejava’ Makarska s dvije nadzorne kamere u suradnji s JU Park prirode ‘Biokovo’ vrši nadzor  zelenih površina, a jednom kamerom se nadziru kritične javno-prometne površine. U tijeku su i završne pripreme za potpuni komunalni video-nadzor grada.

Stalne informacijsko-servisne usluge građanima i turistima

Građanima i turistima za svu komunalnu i sigurnosnu problematiku osiguran je stalni besplatni telefonski broj 08000 112. Građani se putem GCOM-a imaju mogućnost informirati o komunalnoj problematici (struja, voda, promet i sl.).

Putem službene stranice Grada Makarske osigurana je panoramska živa kolor-slika visoke rezolucije grada, a tu su i informacije o trenutnim meteorološkim podacima za Makarsku, koje se ujedno plasiraju i na Info-meteo stup (na Marineti) na kojem je osigurana besplatna WI-FI internetska veza. Na njemu se može koristiti ograničeni internet, pozvati taksi služba, očitati stvarni meteorološki podaci te koristiti bankomat – stoji u priopćenju koje potpisuje Lidija Vukadin Vranješ, stručni suradnik za odnose s javnošću i protokol Grada Makarske.

  • MP
  • foto Željko Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh