Festival klapa uz mandoline i gitare proslavio jubilej: Subrenum ukupni pobjednik 10. Festivala, Berulia dobila najviše glasova publike

Klapa Subrenum ukupni je pobjednik sinoć održanog jubilarnog, desetog Festivala klapa uz mandoline i gitare. Najveći broj glasova publike u prepunom Ljetnom kinu dobila je klapa Berulia iz Brela. Festival koji je već postao makarski brend, održan je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a otvorio ga je makarski gradonačelnik Tonći Bilić pozdravivši sudionike i publiku, a posebno izaslanika predsjednika RH, inače, zaljubljenika u klapsku pjesmu, admirala Antu Urlića.

Među domaćim ljubiteljima dobre klapske pjesme bili su i brojni turisti, te predstavnici makarske gradske vlasti. Izvedbom po dvije skladbe na Festivalu je nastupilo dvanaest klapa uz  gitarističku i mandolinsku pratnju: klapa Vela Luka -Proizd iz Vele Luke, Adriaticum izŠibenika (najmlađa klapa), Kamen-Kamen, Nostalgija iz Zagreba, Srdela-Makarska koja je prva u Hrvatskoj u svojim nastupima uvela mandoline i gitare, Hrvace-Hrvace, Kumpanji- Blato na Korčuli, Sol- Pag, Kaše iz Dubrovnika, Subrenum iz Župe dubrovačke, Kampanel iz Zagreba i Berulia iz Brela. Nakon sjajne izvedbe koju je publika pozdravila dugim pljeskom glasovala je publika i žiri je ocijenio. Za to vrijeme uživalo se u nastupu Meri Cetinić i njezine kćeri Ivane Burić.

Prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda Brončanu plaketu osvojile su klape Kumpanji i Sol . Srebrna plaketa pripala je klapama Srdela, Kaše i Berulia, a Zlatnu plaketu dobile su klapa Subrenum i klapa Kampanel. Ukupni pobjednik ovogodišnjeg jubilarnog 10. Festivala je klapa Subrenum kojoj je nagradu uručio makarski gradonačelnik Tonći Bilić. Predstavniku klape Berulia, koja je dobila najviše glasova publike, nagradu je uručila Jagoda Martić, predsjednica Gradskog vijeća Makarske. Tradicionalni Festival klapa uz mandoline i gitare, pod pokroviteljstvom Splitsko- dalmatinske županije organizirali su Grad Makarska i Turistička zajednica grada Makarske.

Program jubilarnog Festivala, otpočeo je a capella nastupom klape Srdela, a direktor Festivala Vedran Buble i Nikša Gilić iz klape Srdela, podsjetili su kako je sve počelo 2005. i pretvorilo se u spektakl i brend kojim se danas Makarska ponosi. – Otac ovoga Festivala je Nikša Gilić- istaknuo je Vedran Buble, dok je Nikša Gilić rekao da je ovaj Festival trebao početi i puno ranije. –Ovome su doprinijeli prijatelji: Aleksa Srzić, Dubravko Videka, Vlade Andrijašević, Ivo Selak i drugi. Festival je počeo kako bi dulji nastupi klapa na terasama hotela bili zanimljiviji. Ideja da se uvedu mandoline i gitare potekla je od pok. profesora Joška Buble, oca današnjeg direktora Festivala, koji je formirao prvi sastav. Tako je krenulo i u drugim klapama. Jedan od razloga je i popularizacija klapske pjesme i na koncu, ovim Festivalom u bližem okruženju, zatvoren je jedan sjajan trokut dalmatinske glazbe. Naime, Omiš ima Festival klapa, Imotski Festival mandolina i Makarska već deset godina Festival klapa uz mandoline i gitare- podsjetio je Gilić.

Bilo je tijekom sinoćnjeg spektakla, a program je vodila Tanja Topić, dodjela još nagrada, i to za najveći broj sudjelovanja na ovom Festivalu na kojem je prema riječima voditeljice nastupilo 40-ak klapa i izvelo 163 pjesme. Klapa Kumpanji nastupila je na svih deset Festivala za što joj je dogradonačelnik Miro Družianić uručio nagradu, a najizvođenija (četiri puta) skladba Festivala je „Bokeljska noć“.

Direktor Festivala Vedran Buble zahvalio je svim sudionicima, te prijateljima i sponzorima Festivala. Za zahvalu publici na osvojenim nagradama, i klapa Subrenum i klapa Berulia podarile su još po jednu pjesmu. Jubilarno slavlje desetog rođendana Festivala završeno je prelijepim vatrometom.

 

Piše Janja Glučina Foto IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh